Burada sunulan veriler, Yeditepe Üniversitesinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eylem Planı (TCEEP) yazma sürecimizin bir parçası olarak toplanmıştır. Yeditepe Üniversitesi Eşitlik, Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Komisyonu, YEDI, bünyesindeki Çekirdek Grup olarak düzenli toplantılar yapmaya ve ileriye dönük aşamaların planlanmasına ilişkin yol haritasını tartışmaya başladığımızda, aldığımız ilk kararlardan biri sistematik ve sürdürülebilir bir süreci uygulamaya koymak oldu. Bu nedenle, Avrupa Cinsiyet Eşitliği Enstitüsü (EIGE) tarafından toplumsal cinsiyetin anaakımlaştırma döngüsünde öngörülen adımları takip etmeyi ve bunları Yeditepe Üniversitesinin yerel bağlamına uyarlamayı benimsedik. Bu döngü, GEAR (Akademik ve Araştırmada Toplumsal Cinsiyet Eşitliği) Aracında belirtildiği gibi birbirini izleyen dört adımdan oluşmaktadır; Tanımla, Planla, Harekete Geç ve Değerlendir.
İlk aşama, Tanımla, kurumun mevcut durumunun analiz edilmesini ve değerlendirilmesini gerektirir. "Tanımla" adımını harekete geçirdiğimiz zaman akademik ve idari personel, öğrenciler, liderlik ve yönetim, araştırma, toplumsal katılım faaliyetleri ve eğitim-öğretim ile ilgili cinsiyet istatistikleri toplanmış, görselleştirilmiş ve kurumdaki mevcut durum, sayılar ve oranlar ekseninde tespit edilmiştir. Burada yer alan veri ve istatistikler, Yeditepe Üniversitesi İnsan Kaynakları ve Planlama, Rektörlük, Öğrenci İşleri ve Proje Yönetim Ofisi birimlerinden derlenmiştir.
Ancak, veri toplama çabalarımızı ve analizlerimizi sadece nicel verilerle sınırlamamaya karar verdik; bu nedenle, öğrenciler, akademik personel ve idari personelle odak grup görüşmeleri ve üst düzey yöneticilerle derinlemesine görüşmeler tasarlamak ve organize etmek için bir araştırma grubu kurduk. Şimdiye dek derinlemesine görüşmelerin yapılacağı akademik ve idari yöneticiler arasından görüşeceğimiz isimleri belirledik. Nitel verilerin analizi önümüzdeki yıl TCEEP ve yıllık faaliyet raporumuzda yer alacak ve web sayfamızda kamuoyu ile paylaşılacaktır.