İSTEK Vakfı ve Yeditepe Üniversitesi Kurucu ve Onursal Başkanı

bedrettin dalan

Bedrettin DALAN

Kökeninde saygı, sevgi ve özveri olan İSTEK ailesinin fikir babası, önderi Atatürk’ tür. Evlatları O’nun izindedirler, dolayısıyla O’nun Türk ulusunda belirlediği ve beklediği özellikleri taşırlar. Çünkü, Atatürk demek akıl demektir. Üretkenliğini ve çağlar ötesi kişiliğini en iyi biçimde yansıtan devrimlerinin içinde en önemlilerinden birisi de eğitim devrimidir.

Eğitim ciddi ve kutsal bir iştir. Eğitimde Ulu Önder Atatürk’ün ifade ettiği gibi aklı hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirme mecburiyeti vardır. Biz İSTEK Vakfı ve Yeditepe Üniversitesini bu amaçla kurduk.

İyi bir gelecek, gençlerimizin kendilerini tanıyarak yapacakları doğru tercihlerle şekillenebilir. Bu süreçlerin en kritik dönemeçlerinden birisi de meslek ve üniversite seçimidir.

Dünya aynı yerde durmuyor. Daima yeni fikirler üretiliyor. Her düşüncenin bir üst düşüncesi üretilmek zorunda. Üretilmiyorsa, insanlık yerinde sayıyor demektir. Dünyamız, tarım ve sanayi devrimlerinden sonra, “bilgi çağı” olarak adlandırılan yeni bir çağı yaşamaktadır. Küreselleşme kavramı sınırları ortadan kaldırmış, tüm piyasaları birleştirmiş ve rekabeti bölgesel boyuttan evrensel boyuta çıkarmıştır.

Bilginin çok fazla ve yaygın olduğu bu ortamda kişi, kurum ve ulusların hayatta kalmaları ve başarılı olmalarının iki temel ilkesi vardır: Bilgi edinmek ve iletişim teknolojileri vasıtasıyla bilgiyi etkin bir şekilde kullanarak paylaşmak. İletişimin etkin olabilmesi için ise, en az bir yabancı dilin tercihen İngilizce’nin çok iyi şekilde bilinmesi zorunluluk olmuştur.

Gelişmiş ülkelerin Gayri Safi Milli Hasılasında servis sektörünün giderek artan bir payı vardır. Dolayısıyla klasik eğitimin yanı sıra gümrük, lojistik, reklamcılık, turizm, havacılık, gayrimenkul gibi sektörlerde yeni cazip iş alanları ve olanakları doğmaktadır.

Üniversitemizde öğrencilerimizi çağdaş bir yaklaşımla eğitebilmek, sürekli değişmekte olan çevremizde ve iş hayatında başarılı olabilmeleri için gerekli tüm yetenekleri kazandırmak hedef alınmıştır. Öğrenciler; İngilizce ve diğer diller, en yeni bilgisayar uygulamaları, Avrupa, Amerika ve Uzakdoğu Üniversiteleri ile 640 uluslararası işbirliği anlaşması, en son teknoloji ile donatılmış araştırma ve eğitim laboratuvarları ile; öğrenmenin yanı sıra; akademik dünyanın ve iş dünyasının uzman profesyonellerinden gerekli tüm bilgi ve yetiyi kazanmaktadırlar.

İSTEK Vakfında 36 yılda, Yeditepe Üniversitesinde 25 yılda; kendine güvenen, dünyayı kucaklayan, 100 binden fazla genç yetiştirdik. Mezunlarımız sadece Türkiye’nin değil dünyanın her yerinde aranan profesyoneller oldular ve olmaya devam edeceklerdir. Onlar, ülkemizi her alanda en iyi şekilde temsil etmektedirler.

Yeditepe, çok barışçıl bir üniversitedir. Kampus şartlarımız Türkiye’de hiçbir üniversitede yoktur. Burası Selçuklu Külliyesi’nin postmodern şeklidir. Felsefesi, kimliği olan bir kampustur, kendi köklerimizi ifade eder. Gelişme ve refaha ulaşmakta Yüce Önderimiz Atatürk’ün ilkeleri ve bilimin aydınlatıcı ışığı en etkili yoldur.