Çevrenizdeki biri hapşırdığında, havaya içerisinde virüs barındıran yaklaşık 20,000 küçük partikül dağılır. COVID-19 tarzı virüslerin yayılımı havada hareketli kalması ve sizin onunla kontak halinde olmanızla ortaya çıkar. Virüslerin belli hedef dokuları vardır. Koronavirüsün hedefi akciğerlerdir. Virüsler her yerdedir. Virüsün amacı kendi DNA veya RNA’sını konak hücreye göndererek kendini kopyalatmak ve böylece çoğalmaya devam etmektir.
Bazı virüsler uyku halindedirler ve ortaya çıkmak için insanların yaşlanmasını, bağışıklığın zayıf düşmesini, beslenme eksikliklerini veya stres durumunu beklerler. Çoğu insanda stres durumunda neden virüslerin ortaya çıktığı ve insanların hasta oldukları sorusunun cevabı da budur.
Hastalık için Duyarlılık Faktörleri:
Bağışıklık sistemi açısından iyi olabilmek için, fiziksel olarak da iyi olmamız gerekmektedir. Egzersiz yapmak, kortizol gibi stres durumunda ortaya çıkan hormonların düşmesine yardımcı olur. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için evinizde/yurt odanızda spor yapınız. Yukarıda yer alan tüm bu faktörler arasında en çok kontrol edebileceğiniz faktör ise aldığınız besinlerdir. Aldığınız doğru besinler sizin hem bağışıklık sisteminize destek olmaya hem de stres faktörünüzü azaltmanıza etki edecektir.
Yeterli besin alamadığınızda 2 durum ortaya çıkmaktadır:
Vücudunuzu belirli yiyeceklerle beslemek bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanıza yardımcı olabilir. Enfeksiyonlarla mücadele için gerekli olan besin öğeleri A, C, D ve E vitamini, selenyum ve çinko mineralleridir.
Aşağıda bağışıklık sisteminizi güçlendirecek 7 besin şu şekilde sıralanabilir:
Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde yalnızca gıdalar yeterli değil!
DUYGUSAL BESLENME:
Evde karantina altında olmak besin kaygısına ve duygusal yemeye yol açabilir. Öncelikle yalnız değilsiniz ve bu duyguları hissetmeniz normal. Koronavirüs büyüklüğünde stresli bir durum ortaya çıktığında, insanlar genellikle yeme davranışlarında önemli değişiklikler yaşar.
Koronavirüse yanıt olarak, duygusal yemeyle başa çıkmak adına yapılması önerilenler aşağıda sıralanmıştır:
Koronavirüsü (Covid-19) Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın olarak ilan edildi. Bir çok ülkede olduğu gibi ülkemiz ve üniversitemiz de bu virüs ile baş edebilmek için bir çok önlem alıyor. Covid-19 gerek hastalığın doğası, gerek sosyal hayata ve ekonomiye olan etkileri açısından beraberinde bir çok belirsizlik getirdi. Bu belirsizlik, ruhsal ve zihinsel sağlığımızı doğrudan etkilediği için bu süreçte duygularımızı dengeleyebilmek ve bu hislerle başa çıkabilmek hepimiz için çok önemlidir. Yeditepe Üniversitesi olarak sizi duyuyoruz ve yan yana olmasak da yanınızdayız.
Stresle Başetmek için Yapabileceklerimiz
1. Stres Belirtilerinin Farkında Olmak
Her bireyin bu belirsizlik ortamındaki strese karşı tepkileri farklı olabilir.
Bu dönemde stres kendini şu şekilllerde gösterebilir;
2. Hislerinize Kulak Vermek
Bu belirtileri farkettikten sonra ne hissettiğimizi anlamaya yönelebiliriz. Kaygı, endişe, korku, üzüntü ya da öfke hissetmemiz son derece normaldir. Bu duygulardan kaçmak ya da hemen kurtulmaya çalışmak yerine öncelikle duygularımızı kabul etmek ve onları hissetmemiz için kendimize izin vermek; sonrasında bunları paylaşmak, anlatmak ya da yazarak ifade etmek çok daha sağlıklı bir yaklaşımdır.
3. Farklı Başa Çıkma Yöntemleri Kullanmak
Herkes stresle başa çıkmak için farklı yöntemler kullanır; birinde işe yarayan yöntem diğerinde işe yaramayabilir. Bu noktada farklı yöntemlerin bilincinde olmak ve bunları denemek anlamlı olabilir;
Beslenme önerilerimiz için tıklayınız.
Kültür ve Sanat önerilerimiz için tıklayınız.
Yeditepe Kültür Sanat birimimizin instagram hesabını da takip ederek, kültür ve sanat ile ilgili paylaşımlarımıza da göz atabilirsiniz.
Uzmanlarımızla görüşmek ve sorularınız için covid19@yeditepe.edu.tr adresine e-posta yazarak daha fazla bilgi ve destek alabilirsiniz.
Kültür ve sanat iyileştirir. Ülkede yaşanılan her hangi bir politik, ekonomik, salgın, doğal afet gibi durumlarda ilk etkilenen sektör Kültür Sanat'tır. Etkinlikler iptal olur, biletler satmaz, sanatçılar köşelerinde sessizliklerine çekilir. Oysa sanat, kontrolsüz bir eğlence aracı değildir. Sanat bir tesirdir. Bizi doğa ile buluşturur, bizi hakikatin gölgesinde serinletir, anlayışımızı ve sevgimizi derinleştirir. Sanat, hayata dokunmayı unuttuğumuz her an bize kendimizi hatırlatacak bir ses, bir nefes gibidir. Bu belirsiz süreçte bir müzik aleti çalmaya odaklanmak, bir kitap okumak, bir belgesel izlemek, bir orkestra dinlemek, bir şiir okumak, dans etmek, gökyüzüne bakmak bizi dengeleyecek ve evimizde iç evimizle buluşmaya vesile olacaktır.
Yeditepe Kültür Sanat birimimizin instagram hesabını da takip ederek, kültür ve sanat ile ilgili paylaşımlarımıza da göz atabilirsiniz.
Kültür Sanat’ın Seçtikleri
Tiyatro
Opera / Bale
Müzik
Dans
Sergi / Müze
Türkiye'de 360 Derece Sanal Müze Turları
Belgesel
Kısa Film
Film
Program
Belgesel
Animasyon
Türk Filmi
Müzikal Drama / Musical Drama
Kurgu / Dünya Sineması
Nostalji
Açık Hava Sinemaları
Acil Korona Mekanları için tıklayınız.
COVID-19 hasta kişiyle direkt temas veya damlacık yolu ile bulaşan bir solunum yolu hastalığı olmakla birlikte virüsün bulaştığı yüzeye dokunulduktan sonra ağız, burun ve gözlere dokunulması da virüsün bulaşmasına sebep olmaktadır.1 Günümüz verilerine göre evde hazırlanan, restoranlarda tüketilen veya sipariş ile getirilen ürünlere temas ile COVID-19 bulaşma ihtimali çok düşüktür.2,3 Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’ne göre gıdalara, gıdaların ambalajlarına veya alışveriş torbalarına temas ile ilişkili olduğu düşünülen herhangi bir COVID-19 vakasına rastlanmamıştır. Yine de hem bulaş riskinin minimuma indirilmesi hem de yiyecek kaynaklı hastalıkların önlenmesi açısından alınması gereken bazı önlemler bulunmaktadır.4
Bulaş riskini ortadan kaldırmak için alınabilecek en etkili önlem el yıkama alışkanlığı edinmektir. Alışverişten önce ve sonra, eve sipariş edilen ürünler teslim alındıktan sonra, yemek hazırlamaya başlamadan önce ve yemek yemeden önce ellerin su ve sabun ile en az 20 saniye iyice yıkanması gerekmektedir. Alışveriş sonrasında satın alınan gıda ürünleri paketlerinden çıkarılmalı ve ambalajlar kapağı olan bir çöp kutusuna atılmalıdır.2,3,4 Konserve yiyeceklerin kapakları açılmadan önce mutlaka temizlenmelidir.3,5
Amerikan Zehir Kontrol Merkezleri Birliği Ulusal Zehir Veri Sistemi’ne göre pandemi sürecinde dezenfektan ve temizlik ürünlerine bağlı zehirlenme vakalarında belirgin bir artış mevcuttur. Mayıs 2020 tarihinde Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin 502 Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı yetişkin ile yürütülen anket çalışmasına göre katılımcıların %39’u Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri tarafından önerilmeyen yüksek riskli COVID-19 bulaşını önleme uygulamalarından en az birini uygulamaktadır. Katılımcıların %19’u dezenfeksiyon için meyve ve sebze gibi gıdaları çamaşır suyu ile temizlediklerini belirtmiştir.6
Meyve ve sebzeler sabun, çamaşır suyu gibi kimyasal ürünlerle kesinlikle temizlenmemelidir.5 Birçok meyve ve sebzenin gözenekli yapıda olması sebebiyle kullanılan kimyasal ürünlerin bu gözeneklerden emilmesi tatlarını ve güvenliğinde değişime sebep olabilmektedir.7 Bu yüzden kimyasal ürünler kullanmak yerine akan soğuk suyun altında durulamak en uygun yöntemdir. Kabuğu yenmeyen gıdalar da bu kurala dahildir. Yapıca sert olan meyve ve sebzeler uygun bir fırça ile fırçalanabilir.3,5 Yiyeceklerin içerisinde bulunduğu ambalajların temizliğinde de dezenfektan olarak çamaşır suyu gibi kimyasal temizlik malzemelerinin kullanılması uygun değildir.3,8,9 Ek önlemler almak istenirse ürün paketleri silinerek temizlenebilir veya açık bir yerde havalandırılabilir.5
Çatal, kaşık, tabak, tencere gibi yiyecek hazırlanmasında ve tüketiminde kullanılan araç gereçlerin temizliğinde bulaşık makinesinde yüksek sıcaklıktaki programların seçilerek temizlenmesi yeterlidir. Bulaşık makinesinin olmadığı durumlarda sıcak su ve bulaşık deterjanı kullanılarak temizlik yapılmalıdır.8 Mutfak tezgahları düzenli bir şekilde uygun yüzey temizleyici ürünler ile temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir, dezenfekte edilen yüzey yemek hazırlamadan önce mutlaka durulanmalıdır.5
Referanslar
1 WHO, COVID-19 and Food Safety: Guidance For Food Businesses, 11.09.2020 tarihinde https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/331705/WHO-2019-nCoV-Food_Safety-2020.1-eng.pdf adresinden erişilmiştir.
2 CDC, Running Errands, 11.09.2020 tarihinde https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/essential-goods-services.html adresinden erişilmiştir.
3 UNICEF, Handling And Preparing Food, 11.09.2020 tarihinde https://www.unicef.org/coronavirus/cleaning-and-hygiene-tips-help-keep-coronavirus-covid-19-out-your-home#food adresinden erişilmiştir.
4 CDC, Food Safety, 11.09.2020 tarihinde https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/food-and-COVID-19.html adresinden erişilmiştir.
5 FDA, Shopping for Food During the COVID-19 Pandemic - Information for Consumers, 11.09.2020 tarihinde https://www.fda.gov/food/food-safety-during-emergencies/shopping-food-during-covid-19-pandemic-information-consumers adresinden erişilmiştir.
6 CDC, Knowledge and Practices Regarding Safe Household Cleaning and Disinfection for COVID-19 Prevention, 16.09.2020 tarihinde https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6923e2.htm?s_cid=mm6923e2_w#F2_down adresinden erişilmiştir.
7 United States Department of Agriculture, Guide to Washing Fresh Produce, 16.09.2020 tarihinde https://nifa.usda.gov/sites/default/files/resource/Guide%20to%20Washing%20Fresh%20Produce508.pdf adresinden erişilmiştir.
8 BC Center For Disease Control, Cleaning and Disinfecting, 11.09.2020 tarihinde http://www.bccdc.ca/health-info/diseases-conditions/covid-19/prevention-risks/cleaning-and-disinfecting adresinden erişilmiştir.
9 UC Davis Health, How To Safely Grocery Shop During Coronavirus (COVID-19), 11.09.2020 tarihinde, https://health.ucdavis.edu/good-food/blog/grocery-shopping-during-covid19.html adresinden erişilmiştir.
(Yeditepe Üniversitesi İlaç ve Zehir Bilgi - Danışma Biriminin tüm yazılarına fakültemizin websitesinden "Araştırma" başlığı altından PEPIRC / YIZDA alt başlığına tıklayarak ulaşabilirsiniz.)
Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), ev ve kamu alanlarında COVID-19 ve diğer virüslerin yol açtığı solunum hastalıklarından korunmak için kirli yüzeylerin temizlenmesi ve sonrasında dezenfekte edilmesinin etkili yöntemlerden biri olduğunu belirtmektedir1. Özellikle kapı kulpları, masalar, sandalyeler, tırabzanlar, banyo ve mutfak yüzeyleri, tuvaletler, aydınlatma anahtarları, telefonlar, bilgisayarlar, tabletler, klavyeler, kumandalar ve oyuncaklar gibi sürekli temas edilen yüzeyler düzenli bir şekilde temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir2. Fakat virüsten korunma endişesi ile farklı temizlik ürünlerinin karıştırılmasıyla ortaya çıkabilecek tehlikeler göz ardı edilebilmektedir3.
Çamaşır suları, sodyum hipoklorit, kalsiyum hipoklorit, hidrojen peroksit veya sodyum karbonat peroksit içeren ve dezenfektan, leke çıkarıcı ve küf giderici olarak kullanılan bir temizlik ürünüdür4. Çamaşır sularının sirke, bulaşık makinesi deterjanları, banyo ve fayans temizlik ürünleri, klozet temizleme ürünleri, lavabo açıcılar ve pas sökücüler gibi asit yapıdaki temizlik ürünleriyle karıştırılması klor gazı açığa çıkmasına sebep olmaktadır3,4,5. Klor gazına maruz kalan kişilerde bulanık görme, ciltte yanıcı ağrı, kızarıklık ve kabarma, burun, boğaz ve gözlerde yanma hissi, öksürük, göğüs sıkışması, nefes almada zorluk, bulantı ve kusma, gözlerde sulanma, hırıltılı nefes alma ve bir süre sonrasında akciğerlerde sıvı birikmesi görülür6. Çamaşır suyu ile amonyak içeren cam ve pencere temizlik ürünleri, iç ve dış mekan boyaları gibi ürünlerin karıştırılması kloramin gazı açığa çıkmasına neden olmaktadır. İdrarın amonyak içermesi sebebiyle kedi kumu kaplarının ve klozet temizliğinde dikkatli olunmalıdır. Açığa çıkan bu gaza maruziyet bulantı, öksürük, nefes darlığı, gözlerde sulanma, göğüs ağrısı, boğaz, burun ve gözlerde tahriş, hırıltılı nefes alma, akciğerde iltihaplanma ve sıvı birikmesine neden olmaktadır5. Çamaşır suyunun alkol bazlı ürünlerle (etanol veya izopropil alkol) karıştırılması kloroform oluşumuna sebep olmaktadır3. Kloroformun solunması nefes darlığı, burun ve boğazda tahriş, uyarılma, bulantı ve kusma, kas koordinasyon bozukluğu, baş dönmesi ve uyuşukluğa neden olmaktadır. Yüksek konsantrasyonlarda maruziyet havale, koma ve solunum durmasına veya kalp ritim bozukluğuna bağlı ölümlerle sonuçlanabilmektedir. Maruziyet sonrası iyileşme görülen vakalarda birkaç gün sonrasında karaciğer fonksiyon bozukluğu ve böbrek hasarı meydana gelebilmektedir7. Hidrojen peroksit içeren ürünlerle asidik ürünlerin karıştırılması da aşındırıcı gazların açığa çıkmasına neden olmaktadır. Hidrojen peroksit ile sirkenin karıştırılmasıyla ortaya çıkan peroksiasetik asit gazının solunması burun, boğaz ve akciğerlerde tahrişe ve nefes darlığına neden olmaktadır. Yüksek dozda maruziyet akciğerlerde sıvı birikmesine ve ciddi nefes darlığına sebep olduğundan bu vakalarda acil tıbbi müdahale gerekmektedir8.
Referanslar
(Yeditepe Üniversitesi İlaç ve Zehir Bilgi - Danışma Biriminin tüm yazılarına fakültemizin websitesinden "Araştırma" başlığı altından PEPIRC / YIZDA alt başlığına tıklayarak ulaşabilirsiniz.)
COVID-19 hastalığının yayılma hızını azaltmada en etkili yöntemlerden birisi elleri düzenli bir şekilde sabun ve suyla 20 saniye boyunca yıkamaktır. Sabun ve suya erişim imkanı olmadığı durumlarda Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) en az %60 alkol (etanol veya izopropil alkol) içeren alkol bazlı el dezenfektanlarının kullanımını önermektedir1. El dezenfektanları deride bulunan mikroorganizmalara karşı etkili ve ekonomik bir yöntemdir fakat içilmesi veya uygunsuz kullanımı birçok sağlık riskiyle ilişkilendirilmektedir2.
Alkol içeren dezenfektanların içilmesi alkol zehirlenmesine yol açabilmektedir. Özellikle kokulu, renkli ve ilgi çekici ambalaja sahip ürünlerin çocuklar tarafından içilmesi oldukça muhtemeldir3. Amerika Birleşik Devletleri’nde 2011-2014 yılları arasında yapılan bir araştırmada alkol içeren ve içermeyen el dezenfektanlarının çocuklarda sebep olduğu 70,669 adet vaka görülmüş, bu vakaların %91’inin 0-5 yaş grubunda görüldüğü bildirilmiştir2. Amerikan Zehir Kontrol Merkezleri Birliği (AAPCC) 1 Ocak 2020 - 12 Temmuz 2020 tarihleri arasında el dezenfektanlarına bağlı Zehir Danışma Merkezlerine yapılan vaka başvurularını aynı tarih aralığında 2019 istatistikleriyle karşılaştırdığı bir raporda, 2020 yılında el dezenfektanlarına bağlı %51 daha fazla vaka görüldüğünü bildirmiştir. Vakaların yaş dağılımına bakıldığında 0-5 yaş grubu çocuklar yine toplam vaka sayısının çok yüksek bir yüzdesini oluşturmaktadır4. Çocuklarda el dezenfektanlarına bağlı zehirlenmelerin önüne geçmek için bu ürünlerin erişebilecekleri yerlerde saklanmaması ve kullanılacağı zaman bir yetişkin gözetiminde kullanılması gerekmektedir3.
El dezenfektanlarında kullanılan etanol ve izopropil alkol deri ile temas ettiğinde deri ve gözlerde tahrişe ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilirken, sürekli kullanım deride kurumaya, kızarmaya, kaşıntıya ve çatlamalara sebep olmaktadır. Etanol içeren ürünlerin ağız yoluyla alınması ise bulantıya, kusmaya, mide ağrısına ve değişken derecelerde santral sinir sistemin baskılanmasına sebep olur. 360 ml’lik etanol bazlı el dezenfektanının içilmesi yetişkinlerde hayati tehlike yaratabilmektedir. İzopropil alkol ile hazırlanmış dezenfektanların ağız yoluyla alınmasında ise santral sinir sisteminin baskılanmasına, solunum refleksinin azalmasına, düşük tansiyona, sindirim sisteminde tahrişe, gastrite, düşük kan şekerine ve solunum baskılanmasına sebep olur. 100-200 ml hacimde %70’lik izopropil alkol çözeltisinin içilmesi ölüme sebebiyet verebilmektedir5.
El dezenfektanlarında dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da evde dezenfektan üretimine bağlı oluşabilecek potansiyel tehlikelerdir. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) çeşitli sebeplerle ev ortamında dezenfektan üretilip kullanılmaması gerektiğini belirtmiştir ve yanlış hazırlanan el dezenfektanlarının etkisiz olabileceğini hatta zarar verebileceğini COVID-19 pandemi sürecinde evde hazırlanmış dezenfektan kullanımına bağlı deri yanıklarının görüldüğü vakaları belirterek vurgulamıştır. Bununla beraber yüzey temizliği için üretilmiş olan dezenfektan sprey ve mendiller deride ve gözlerde tahrişe sebep olduklarından kesinlikle kişisel temizlik için kullanılmamalıdır1.
REFERANSLAR
(Yeditepe Üniversitesi İlaç ve Zehir Bilgi - Danışma Biriminin tüm yazılarına fakültemizin websitesinden "Araştırma" başlığı altından PEPIRC / YIZDA alt başlığına tıklayarak ulaşabilirsiniz.)