Yeditepe Üniversitesi içerisinde İnovasyon döngüsü yaratan akademisyenlerimizin, öğrencilerimizin, mezunlar ve idari personelimizin fırsatları değerlendirmeleri, stratejik seçimlerini uygulayabilmeleri için gerekli olan bilginin sağlanması ve çözümlerin geliştirilmesi noktasında, ticarileşebilen fikirleri ortaya çıkarmalarını desteklemek amacıyla Teknoloji Transfer Ofisi ’nin, bu yıl ikincisini düzenlediği “7 Tepe Yeni Fikir Yarışması”, İnan Kıraç salonunda düzenlenen ödül töreniyle final yaptı.
Törende konuşan Yeditepe Üniversitesi Kurucu ve Onursal Başkanı Bedrettin Dalan, araştırma ve patent konusunun önemine değinerek Yeditepe Üniversitesi’nin bu yöndeki çalışmalarını anlattı.
“Fikirleriniz Bizim İçin Kıymetli”
Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tülay Baran da, “7 Tepe Yeni Fikir Yarışması”nın kendilerini en çok heyecanlandıran etkinliklerden biri olduğunu belirterek çok büyük fikirlerin ortaya çıkışındaki zorlu sürece ve bunun insanlığa, bilim dünyasına kattığı değere işaret etti. Düzenlenen yarışmaya bu bakış açısıyla baktıklarını dile getiren Baran, “Burada ortaya çıkacak her fikir ve her fikrin sahibi bizim için son derece kıymetli. Önemli olan onların ürettiklerini burada bizimle paylaşmış olmaları” dedi.
“Üniversitemiz Patent Konusunda İddialı”
Teknooloji Transfer Ofisi Müdürü Doç. Dr. Serkan Topaloğlu, Teknoloji Transfer Ofisi’nin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vererek Yeditepe Üniversitesi’nin araştırmaya verdiği öneme işaret etti. Teknoloji Transfer Ofisi’nin temellerinin 2006 yılında atıldığını ve 2015 yılında bu adı aldığını ifade eden Topaloğlu, şu verileri aktardı:
“Üniversitemiz bünyesinde ulusal kaynaklı desteklere yapılan proje başvurusu 920’dir. Bunlardan 280’i tamamlandı, 70 tanesi de devam eden proje. Bu 920 projeden 350 desteklenmeye değer bulunmuş. Bu sayı Türkiye ortalamasının üzerinde bir değerdir. Uluslararası kaynaklı desteklere proje başvuru sayısı ise 50’dir. Tamamladığımız uluslararası projeler 30, devam eden projeler de ikidir. Artmasını da arzu ederiz. Üniversitemiz patent sayılarında da oldukça iddialı. Ulusal patent başvurusu sayımız 67, hâlihazırda patent almış 27 projemiz bulunuyor. Uluslararası alanda da 147 patent başvurusu bulunuyor ve bunlardan 37’si uluslararası patent belgesi almış durumda. Bu yıl yapılan Uluslararası Patent Fuarı’na 9 patent fikriyle katıldık. 9 proje fikrinin 9’u da ödül almaya değer bulundu.”
9 Öğrenci Projelerini Sundu
Yarışmada finale kalan 9 öğrenci, projelerini Inventram CEO’su Cem Soysal, TEB Girişim Evi Yöneticisi Tahsin Bora Nemlioğlu, Labx Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Fuat Sami, Workinton Kurucu Ortağı Gökhan Beydoğan, Sinter Metal Yönetim Kurulu Başkanı Olgun Tanberk, Yeditepe Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Gökay’dan oluşan jüriye sundu.
Sunumların ardından yapılan değerlendirmede Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri Dilan Fatma Öncevarlık, Kemal Doruk Yıldız ve Mert Kurt “Crystall Ball” isimli projeleriyle birinci olurken, İşletme Bölümü doktora öğrencisi Alper Göknar “Deprem Uyarı ve Deprem Sonrası Haberleşme Sistemi” konulu projesiyle ikinci, İletişim Fakültesi Reklam Tasarımı ve İletişimi Bölümü öğrencisi Mert Ulutaş “Otomatik Havlu Servis ve Takip Sistemi” isimli projesiyle üçüncü oldu. Jüri özel ödülünü ise Eczacılık Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü yandal öğrencisi Gizem Ayan’ın “Pharm App İlaç takip Uygulaması Projesi” aldı.
Jüri Özel Ödülü Eczacılık Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Yandal öğrencisi Gizem Ayan “Pharm App İlaç takip Uygulaması Projesi
Proje 3.sü İletişim Fakültesi Reklam Tasarımı ve İletişimi Bölümü öğrencisi Mert Ulutaş “Otomatik Havlu Servis ve Takip Sistemi”
Proje 2.si İşletme Bölümü Doktora Öğrencisi Alper Göknar “Deprem Uyarı ve Deprem Sonrası Haberleşme Sistemi”
Proje 1.si Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri Dilan Fatma Öncevarlık, Kemal Doruk Yıldız ve Mert Kurt “Crystall Ball”