Kalıcı Ojenin Tırnak Sağlığı ve Güvenliği Üzerindeki Etkilerine Bakış
Son yıllarda, oje endüstrisi rengarenk, parlak ve daha uzun süre kalıcılığını koruyan tekniklerinin geliştirilmesiyle birçok kişinin ilgisini çekti.
Klasik oje; tırnak yüzeyine genellikle birden fazla kat halinde boyanır ve ardından havayla kurutulur. Bu tür ojeler bir çözücü içinde çözülmüş polimerdir. Kurutma işlemi sırasında solvent buharlaşır ve polimer sertleşir. Aseton bazlı oje çıkarıcı ile hızlı ve kolay bir şekilde çıkarılır. Aseton; kurutucu ve zarar verici olabileceğinden, temas süresinin kısalması tırnak yüzeyine, deriye ve kütiküllere daha az zarar gelmesi anlamına gelebilir. Bu ojeler uzun ömürlü değildir tırnak yüzeyinde bozulmadan ortalama birkaç gün kalabilmektedir.
Klasik ojeler, genel olarak beş spesifik maddeyi içermez: formaldehit, toluen, dibütil ftalat, formaldehit reçinesi ve kafur. Formaldehit, Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından potansiyel bir kansere neden olan madde olarak tanınan bir koruyucudur. Ayrıca alerjik kontakt dermatite neden olan en yaygın maddeler arasındadır. Formaldehit reçinesi, dibütil ftalat ve toluen de alerjik kontakt dermatite neden olabilir.
Jel oje tırnak üzerine boyanır ve UV (ultraviyole) veya LED (ışık yayan diyot) lamba altında neredeyse anında kurutulur ve sertleştirilir. UV sırasında fotopolimerizasyon gerçekleşir ve oje sertleşir. Çoğu UV lambası hücresel hasar ve yaşlanmanın bilinen bir nedeni olan ve cilt kanseri riskini artıran ultraviyole A ışığı yayar. LED ışığı yayan bazı alternatif lambalar da bir miktar UV ışığı yayabilirler.
Jel ojeler, %75 ila %95 üretan, (met) akrilatlar, %0,75 ila %1,25 dimetil-tolilamin gibi katalizörler, %1 ila %4 polimerizasyon fotobaşlatıcıları ve renklendirici maddelerden oluşur. Bu maddeler kontakt dermatit ve kurdeşen gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Son zamanlarda geliştirilen hibrit formülasyonları genellikle selüloz türevleri, plastikleştiriciler ve Çözücüler içerir.
Jel ojeler renkli ve parlak olmasının yanısıra tırnak yüzeyinde 5-6 haftaya kadar kalabilir ve günlük yaşamı kolaylaştırmaktadır. Fakat; oje çıkarıcılarla doğrudan çıkarılamaz. Tırnak yüzeyine %100 aseton uygulanması ve ojenin agresif bir şekilde kazınmasını ve soyulmasını içerir. Bu işlemler tırnaklara büyük ölçüde zarar vermektedir.
Peki sağlığımızdan ödün vermeden parlak ve renkli tırnaklara sahip olmak için neler yapmamız gerekli? Mümkün oldukça klasik ojeleri tercih etmelisiniz. Tırnak yüzeyini etrafını besleyecek bakım yağları uygulayabilir ve oje uygulama sıklığını azaltarak tırnak yüzeyinin dinlenmesini sağlayabilirsiniz. Jel oje uygulamak isterseniz bu tür ojelerin verdiği zararlar uygulama sıklığına göre değişebileceğinden uzun süreli aralıklarla, uzman kişi tarafından uygulanmasını tercih etmelisiniz. UV ışık ile kurutma sırasında oluşabilecek zararları ise ellerinize güneş kremi sürerek azaltabilirsiniz.
Referanslar:
- Arora, H. and Tosti, A. (2017) ‘Safety and efficacy of nail products’,Cosmetics, 4(3), p. 24. doi:10.3390/cosmetics4030024.
- Litaiem, N., Baklouti, M. and Zeglaoui, F. (2022) ‘Side effects of Gel Nail Polish: A systematic review’,Clinics in Dermatology, 40(6), pp. 706–715. doi: 10.1016/j.clindermatol.2022.07.008.
- Janelle Nassim, M. and Kristina Liu, M. (2019)A look at the effects of nail polish on Nail Health and Safety,Harvard Health. Available at: https://www.health.harvard.edu/blog/a-look-at-the-effects-of-nail-polish-on-nail-health-and-safety-2019112118231.
- Milnea (2023)You guessed right: Gel nail Polish is bad for your nails,Cleveland Clinic. Available at: https://health.clevelandclinic.org/you-guessed-right-gel-nail-polish-is-bad-for-your-nails/.
- Are gel nails bad for you? tips for healthy nails(no date)Medical News Today. Available at: https://www.medicalnewstoday.com/articles/are-gel-nails-bad-for-you