Dünyanın ve Türkiye’nin beyin cerrahisi alanındaki en önemli isimleri, 22-26 Ağustos 2023 tarihleri arasında meslektaşlarıyla tecrübelerini paylaştı. 500'e yakın kişinin katıldığı uluslararası üç ana toplantıda, 'Mikronöroşirürjinin Geleceği', 'Uluslararası Rhoton Topluluğu Buluşması', 'Beyin Cerrahisinde Yarı Oturur Pozisyon' konuları tartışıldı.
Yeditepe Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi ABD Başkanı Prof. Dr. Uğur Türe önderliğinde, Türk Nöroşirurji Derneği ve Yeditepe Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen toplantılarda, öne çıkan en önemli konu “Yarı Oturur Pozisyonda Yapılan Beyin Ameliyatları” oldu. Organizasyon Komitesi Başkanı, Prof. Dr. Uğur Türe, özellikle beynin arka ve ense bölümlerinde gerçekleştirilen beyin ameliyatlarını, hasta yarı oturtur pozisyondayken yapmanın daha avantajlı olduğunu paylaştı
Uluslararası Rhoton Topluluğu Başkanı Prof. Dr. Toshio Matsushima, beyin anatomisi alanındaki çalışmalarıyla dünyadaki en önemli isimler arasında yer alan Prof. Dr. Shigeaki Kobayashi ve Harvard Tıp Fakültesi Brigham and Women's Hospital Nörobilim Merkezi'nden Prof. Dr. Ossama Al-Mefty toplantılara katılan önemli isimler arasında yer aldı.
Harvard Tıp Fakültesi Brigham and Women's Hastanesi Nörobilim Merkezi'nden Prof. Dr. Ossama Al-Mefty, mikrocerrahi sayesinde eskiden riski çok yüksek olan pek çok beyin ameliyatının, bugün neredeyse sıfır riskle yapıldığına işaret ederek; bu yöntemi dünyaya öğreten kişinin Türk Beyin Cerrahı Prof. Dr. Gazi Yaşargil olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Mefty, Türk Beyin Cerrahisinin bugün dünyada çok yüksek bir noktada olduğuna değinerek, "Bugün pek çok iyi beyin cerrahına, büyük Prof. Dr Gazi Yaşargil ilham olmuştur. Prof. Dr. Gazi Yaşargil, bir Prometheus’dur. Mikrocerrahi alanında hayat ateşini taşır." dedi.
Toplantılarda, ABD'li cerrah Prof. Dr. Albert L. Rhoton’un yaptığı anatomi çalışmalarıyla, beyin cerrahisi alanındaki gelişmelere büyük katkı sağladığı paylaşıldı. Prof. Dr. Albert L. Rhoton’un çalışmalarını, ameliyathane pratiğine taşıyan kişinin de Prof. Dr. Gazi Yaşargil olduğunun altı çizildi.
YARI OTURUR POZİSYON, BEYNİN ARKA BÖLGESİNDEKİ AMELİYATLARDA BÜYÜK AVANTAJ
Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in yetiştirdiği Prof. Dr. Uğur Türe, dünyada ilk kez bir ameliyat pozisyonunun tartışıldığı bilimsel bir toplantı düzenlendiğini kaydederek şu bilgileri verdi:
"Hasta yarı oturur pozisyondayken beyin ameliyatı yapmak! Bu, beyin cerrahisi ilk başladığı zamanlar çok kullanılmış, ancak birçok nedenle yavaş yavaş terk edilmiş bir ameliyat pozisyonuydu. Ben bu pozisyonun savunucusuyum. Çünkü çok büyük avantajları var. Oturur pozisyonda bazı ameliyatlarda beyin çok daha yumuşak kalıyor ve daha rahat görülebiliyor. Tertemiz oluyor. Kan yok, su yok. Ameliyatı iki elinizi kullanarak daha rahat yapabiliyorsunuz. Hatta bazı ameliyatları oturur pozisyon dışında yapmam. İşitme sinirinden çıkan büyük tümörleri kesinlikle bu pozisyonda ameliyat ediyorum. Dezavantajlarını artık elemine ettik. Toplardamarda hava embolisi olması nedeniyle çok tercih edilmiyordu. Gelişen teknoloji sayesinde bu sorunu aşmayı da başardık. Şu an hastanın ağzından bir ultrason yerleştirerek, kalbine giden en ufak şeyi bütün ameliyat boyunca görüyoruz. En önemli devrimlerden biri de bu oldu."
Haber Detayı: https://www.haberturk.com/beyin-ameliyatinda-yeni-donem-yari-oturur-pozisyondaki-ameliyatlar-daha-avantajli-3616101