Beyin Cerrahisinde Dünyanın Zirvesine Oynuyoruz

Dünyanın en önemli beyin cerrahları, Yeditepe Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Uğur Türe başkanlığında İstanbul'da bir araya geldi. Harvard Üniversitesinden Onursal Misafir Prof. Dr. Ossama Al-Mefty Türk Beyin Cerrahisinin bugün dünyada çok yüksek bir noktada olduğunu belirtti. Prof. Dr. Türe, Türkiye'nin beyin cerrahisindeki başarılarıyla dünyada beşinci sırada olduğunu söyledi.

Dünya beyin cerrahisinin geleceğine yön verecek toplantı, Prof. Dr. Uğur Türe önderliğinde Türk Nöroşirurji Derneği ve Yeditepe Üniversitesi tarafından İstanbul'da gerçekleştirildi. Bilimsel programı takip etmek üzere International Rhoton Society Başkanı Prof. Dr. Toshio Matsushima, Japon Beyin Cerrahı Prof. Dr. Shigeaki Kobayashi ve Harvard Üniversitesinden Onursal Misafir Prof. Dr. Ossama Al-Mefty'in de aralarında bulunduğu yüzlerce bilim insanı İstanbul'a geldi.

YENİ BEYİN CERRAHLARI BU POZİSYONU BİLMİYOR

Yeditepe Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Uğur Türe, "Dünyada ilk kez bir ameliyat pozisyonu masaya yatırılarak tartışılıyor. Özellikle beynin arka ve ense bölümlerinde gerçekleştirilen beyin ameliyatlarında hastayı 'yarı oturur pozisyonda' ameliyat etmek daha avantajlıdır. Bizler gibi tecrübeli cerrahlar, bu pozisyonun ameliyatlarda kullanılması için genç meslektaşlarımızı eğiteceğiz. Bu yöntem bir süredir toplardamarda hava embolisi riski nedeniyle pek tercih edilmiyordu. Gelişen teknoloji sayesinde bu sorunu aşmayı da başardık. Bu pozisyonda beyin tertemiz görülebiliyor. Kan olmuyor, su olmuyor. Görüş açımızı kapatmıyor. Beyin şişmiyor. İki elimizi kullanarak çalışabiliyoruz. Ben, beynin arka ve ense bölümünde yaptığım ameliyatlarda bu pozisyonu tercih ediyorum" dedi.

BEYİN SAĞLIĞI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Prof. Dr. Uğur Türe, beyin sağlığı için neler yapılması gerektiğini şöyle sıraladı: "Beynin düşmanı sigara. Sigaradan kesinlikle uzak durulması gerekiyor. Depresyon da beyin sağlığını olumsuz etkiliyor. Dengeli beslenmek çok önemlidir. Akdeniz tipi beslenme beyin sağlığı için en iyisidir. Yüksek kolestrol ve yüksek tansiyon beynin düşmanıdır. Ayrıca obezite de beyin sağlığını olumsuz etkiler."