Türkiye’nin en büyük vakıf üniversitelerinden biri olan Yeditepe Üniversitesi, bir ilke imza atarak kampüs içerisinde çatı üzeri güneş enerji sistemi kurdu. İstanbul’da gerçekleştirilen en büyük çatı uygulaması özelliğine sahip olan sistem 1 MW kapasiteye sahip.
Kampüs içerisinde yer alan Güzel Sanatlar Fakültesi ile dört öğrenci yurdunun çatısı üzerinde bulunan santralde; 3850 adet Axitec paneli ile Hawei inverter kullanılmış durumda.
Enerjiyle uğraşan hiç kimsenin güneşe kayıtsız kalmaması gerektiğini belirten Yeditepe Üniversitesi Kurucu Başkanı Bedrettin Dalan, bugün, dünya üzerinde kullanılan tüm enerji kaynaklarının var oluş sebebinin güneş olduğunu söyledi.
Enerjinin verimli kullanılmasında temiz kaynakların önemli olduğunu göz önünde bulunduran Yeditepe Üniversitesi, kurduğu 1 MW'lık sistem ile üniversitenin ihtiyaç duyduğu enerjinin sadece yüzde 10'unu karşılayabiliyor. Bu çalışmanın bir başlangıç niteliğinde olduğunu ifade eden Bedrettin Dalan, “Şile'de üniversite ait faaliyete geçirdiğimiz 1 MW'lık bir rüzgar enerjisi yatırımını da başlattık. Her ikisine bakarak hangisinden daha verimli faydalanıyorsak o doğrultuda hareket edeceğiz. Güneş enerjisi yatırımlarımız 10 MW'a tamamlamak üzere çalışmalarımız devam ediyor. 10 MW’lık kullanım için arazi tahsisi yapıldı. 2017 yılının sonunda 10 MW’lık güneş enerji çalışmamız tamamlanmış olacak. Şimdiki yatırımımız ile ilgili herhangi bir teşvikten faydalanmadık ama yatırımların devam etmesi durumunda çeşitli finans yöntemlerini araştıracağız” dedi.
Enerji konusunda iki temel konunun olduğunu söyleyen Dalan şöyle devam etti:
“Bunlardan biri temiz enerji üretmek diğeri de enerji tasarrufu sağlamak. Biz üniversite olarak bu adımı üniversitenin inşaatının yapıldığı dönemlerde attık. O günün şartlarında düşünülmüş ve binalarda enerji tüketimini en aza indirecek uygulamalar yaptık. Binalarımız hacim bölü cephe alanı olarak planlandı. Yani enerji tasarrufu alanında en üst seviyede binalardır. Şişkin binalar yaptık. Böylelikle ışığın içeri girmesini sağladık. Binalarımızda iç bahçe sistemini kullandık. Ortadan ışık alır ve içerileri aydınlatır. Dış cephelerde de aşırı ısı tasarrufunu sağlayacak sistemler kullandık. Yazın serin kışın sıcak tutması açısından bina cephelerinde ünye taşı, ısı paneli olarak da poliüretanlar kullanılmıştır. Bunun avantajı İstanbul’da ısıtma metre kareye 40 kalori ifade edilir. Biz fiili olarak 5 kalori ile ısıtma yapıyoruz. Bu adımları 20 sene önce attık. Birinci işimiz enerjiyi minimize etmek. Bunun yanı sıra solar termal çalışmalarımız da tamamlandı. Üniversite içerisinde sıcak suyumuz solar termal üzerinden karşılanıyor.”