Ana içeriğe atla

Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Nasıl Sağlanır?

Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Nasıl Sağlanır?

İzlemek için tıklayınız.

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve aynı zamanda Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İpek Karaaslan, Bloomberg HT’de yayınlanan Eğitim Merkezi programında, Turgut Özay’ın konuğu oldu.

Prof. Dr. Karaaslan, programda uluslararasılaşma kavramı ve bir üniversitenin uluslararası olması için hangi niteliklere sahip olması gerektiği konusunda bilgiler verdi.

Dünyada sınırların yok olması ile birlikte ortaya çıkan kavramlardan başında “uluslararasılaşma” kavramının geldiğini ifade eden Karaaslan, “Çünkü öğrencilere baktığınızda hepsi sadece ‘Türkiye’de bir iş bulayım, hayıtımı sürdüreyim’ düşüncelerinin ötesinde, ‘dünyanın başka yerlerinde çalışabilir miyim’ konusunu araştırıyor” dedi.

Bir üniversitenin uluslarasılaşmasının hiç kolay olmadığına dikkati çeken Karaaslan, bu kavramın arkasının doldurulması gerektiğini söyledi. Burada öncelikle uluslararası öğrenci sayısının en önemli kriter olduğunu kaydeden Karaaslan, şöyle devam etti:

“Siz böylece uluslararası ortamı yaratmaya başlıyorsunuz demektir. Aynı şekilde akademisyenlerinizin de uluslararasılaşması gerekiyor. Üniversitemizde 60 farklı ülkeden öğrenci, 46 farklı ülkeden de akademisyenimiz bulunuyor. Böylece, uluslararası ortamı yönetmeye başlıyorsunuz. Ayrıca uluslararası ortaklı projeler yapmanız gerekiyor. Bu projelerde öğrencilerin farklı insanların iş alışkanlıklarını, araştırma yapma prosedürlerini öğrenmesi gerekiyor. Bunların yanında uluslararası ortak lisans programları yapılması gerekiyor. Öğrenciler ortak lisans programlarında iki yıl Yeditepe Üniversitesi’nde iki yıl, anlaşma yaptığınız üniversitede, başka bir ülkede okulu tamamlıyorlar. Eğitimin sonunda da her iki üniversitenin diplomasına aynı anda sahip oluyorlar. Biz şu anda 4 tane bölümde bunu uygulayabiliyoruz.”

2009 yılında Yeditepe Üniversitesi’nin Avrupa Üniversiteler Birliği’nden bir değerlendirme aldığını ifade eden Karaaslan, bunun uluslararasılaşmanın adımlarından biri olduğunu kaydetti. Uluslararası işbirliklerinin de önemine değinerek üniversitede yapılan işliklerini anlatan Karaaslan, “Bu artık bizim rutinimiz haline gelmiş. Uluslarasılaşma kavramının altında binlerce yapılmış ve yapılmaya devam eden iş var” diye konuştu.

Pandemi süresince gerek akademislenlerin gerekse öğrencilerin kampüsü çok özlediğini dile getirdiğini de ifade eden Karaaslan, “Kampüsü hiç kapamadık, yurtlarımız açıktı. İsteyen öğrenci gelebildi ve bellli koşullara uyarak atölyeleri kullanabildi. Kampüslere dönmeyi çok istiyoruz. Herkes dört gözle bekliyor. Eylül’de geleceğiz diye umut ediyoruz” dedi.