Ana içeriğe atla

Yeditepe Üniversitesi ve ÇAYKUR, organik gübre üretimi için işbirliği yapıyor

Yeditepe Üniversitesi ve ÇAYKUR’un organik gübre üretim projesi, Rize’nin Çayeli İlçesi Senoz Vadisi’nde düzenlenen törenle başlatıldı. Törene Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurcan Baç ve ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu başta olmak üzere çok sayıda bilim insanı ve ÇAYKUR’un üst düzey yetkilileri de katıldı.

ÇAYKUR Genel Müdürlüğü ile Yeditepe Üniversitesi Rektörlüğü arasında yapılan protokol çerçevesinde başlayan proje ile organik çay tarım alanlarında kullanılacak gübrelerin tespiti ve üretimi üzerinde çalışmalar yürütülecek. Proje, ÇAYKUR Araştırma Enstitüsü ve Yeditepe Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü uzmanlarının gözetiminde köydeki gönüllü üreticiler tarafından uygulama yapılacak.

Bölgede uygulanmak istenen proje için ÇAYKUR genel Müdürü ve ÇAYKUR’a teşekkür ederek sözlerine başlayan Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurcan Baç, “Uzun yıllar yapılan araştırmaların sonunda geliştirdiğimiz bu biyolojik ve organik gübrenin çay üzerinde pilot bölge olarak Yeşiltepe’de uygulanması bizim için çok önemli. Üniversitemizde geliştirilen teknoloji yine bir vakıf şirketimiz olan Yeditepe Sağlık Hizmetleri aracılığıyla ticarileşti ve ilk uygulamalarından bir tanesi de bu bölge yapılıyor.  Artık her şeyde organik tarım ürünleri aranıyor. Burası ekolojik yapı bozulmamış, dünyanın çok güzel yörelerinden biri ve bu güzelliği de bozmadan korumak için hem üreticinin ekonomisine katkıda bulunacak çay bitkisini yine ekolojik olarak organik bir şekilde üretmenin yollarını arkadaşlarımız uyguluyor. Umuyorum ki sonuç hem bölge için hem de bizim için iyi olacaktır.”

Bitkilerin de insanlar gibi ilgi istediğini belirten Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü  öğretim üyesi  Prof. Dr. Metin Turan, üreticilerin birçoğunun gurbette yaşadığı için bahçelerden uzak kaldığını ve çayın ikinci plana düştüğü için vatandaşların bahçeleriyle ilgilenmediğini belirtti. Prof. Dr. Turan, çayın Türkiye ekonomisi için önemli bir ürün olduğunu, genç neslin çayla çaylıklarla buluşturulmasının da bölge için ayrı bir önem taşıdığını vurguladı.

Yaklaşık yedi yıllık bir çalışmanın sonuçlarını görebilmek için bölgede olduklarını belirten Yeditepe Sağlık Hizmetleri Yön. Kur. Başkanı Emrah İnce ise sanayi ve üniversite işbirliğinin önemine dikkat çekti.

Senoz Vadisi’nin organik çay projesi açısından çok önemli bir yer olduğunu belirten ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, organik çay üretimine başlayan üreticilerin en büyük sıkıntılarından birinin uygun gübre ve uygulama şeklinin olduğuna dikkat çekti.

Törenin sonunda Yeşiltepe Köyü’nde tespit edilen çay bahçelerinde İstanbul’dan getirilen özel olarak tasarlanmış GOMA adlı araç ile sıvı gübre uygulaması yapıldı.

 

Organik gübre üretimi projesi basında geniş yer buldu

http://www.milliyet.com.tr/rize-de-cay-uretiminde-organige-gecis-rize-yerelhaber-779697/

http://www.haberimturkiye.com/rizede-cay-uretiminde-organige-gecis-hizla-devam-ediyor/

http://www.gazeterize.com/ekonomi/caykur-dan-organik-caya-goma-li-destek-h59758.html