Ana içeriğe atla

Yeditepe Üniversitesi Öğrenci Merkezi Kuruldu

Yeditepe Üniversitesi Öğrenci Dekanı Doç. Dr. Bülent Kılıç:

Uzman Ekibimizle Öğrencilerimize Destek Olacağız

Yeditepe Üniversitesi Öğrenci Merkezi, 9 Eylül’de Rektörlük binası giriş katında açıldı. Öğrencilerimiz, psikolojik danışma, spor ve sağlıklı yaşam, öğrenci kulüpleri ve etkinlikler, kültür-sanat, burslar, kariyer gelişimi ve mezunlarla iletişim gibi pek çok konuda Öğrenci Merkezi’nden hizmet alabilecek.

Yeditepe Üniversitesi Öğrenci Dekanı Doç. Dr. Bülent Kılıç, öğrencilerin psiko-sosyal, kültürel gelişimi ve akademik uyumunu desteklemek için gerekli tüm çalışmaların aynı çatı altında yürütüleceği Öğrenci Merkezi ile ilgili sorularımızı yanıtladı. “Uzman ekibimizle öğrencilerimize destek olacağız” diyen Doç. Dr. Bülent Kılıç, merkezin öğrencilerin üniversite deneyimini zenginleştirmek ve onların her yönden gelişimini desteklemek amacıyla kurulduğunu belirtti.

  • Öncelikle sizi tanımak isteriz. Doç. Dr. Bülent Kılıç kimdir, dediğimizde bize neler söylemek istersiniz?

Uzmanlık alanım Psikoloji, özel olarak da Sosyal-Örgütsel Psikoloji’dir. Benim hikayem kendimi tanıma, sürekli geliştirme merakı ve ilgisiyle başladı. Küçüklüğümden beri büyüklerimin deneyimlerini hatıralarını ve nasihatlerini dinlemeyi çok severim. Çocukluğumun geçtiği Çanakkale’den önce Ankara’ya oradan da İstanbul’a okumaya gittiğimde hayat önüme sorumluluklar, zorluklar ve gelişme fırsatları çıkardı. Bir akademik danışmanımız vardı Prof. Canan Ergin, kendisi akademik kayıt ve süreçlerimizi takip ederdi. Hayatımızı kolaylaştıran biriydi. Aynı zamanda rol modelim de olmuş bir hocamdı. Ondan çok şey öğrendim. Bir de kaldığm yurtta Psikoloji son sınıfta okuyan bir öğrenciyle tanışmıştım. İsmi Ferhat. O yıllarda bana “şöyle yaparsan iyi olur. Şu dersi almanı öneririm” gibi tecrübesiyle yol gösterdiği kritik konular oldu. Hayat birileriyle karşılaşma yolculuğudur. Farkında olur ya da olmayız birinden duyduğumuz bir söz birinin tavsiyesi bizim kararlarımızı ve davranışlarımızı etkiler ve büyüyüp şekillenmemizi sağlar. 

Ben psikolojinin insanın dönüşümü ve gelişimi için kapsadığı bilimsel birikimi anlamaya, sürekli öğrenmeye ve uygulamaya ve bilimsel bilgi üretmeye çalışan biriyim. Kendimi bilim temelli bir uygulayıcı olarak tanımlayabilirim. Yani hem bir akademisyen hem de uygulayıcıyım. Çoğunluğu üniversite öğrencileri olmak üzere farklı yaşam evrelerindeki insanlara eğitimler seminerler vererek gerektiğinde onlarla birebir çalışmalar yaparak farkındalıklarına katkıda bulunmaya çalışan biriyim. Tıpkı yukarıda anlattığım gibi karşılaştığım insanları dinleyerek onlardan öğrenmeye, hayatıma geçirmeye çalıştığım gibi başkalarına bilgimi ve görgümü doğru, bilimsel bir şekilde aktarmaya çalışıyorum.

  • Yeditepe Üniversitesi Öğrenci Merkezi ile ilgili çalışmalara ne zaman başladınız?

Aslında benden önce başlamış olan bir sürece fiilen Mayıs 2019’da dâhil oldum. Üniversitemizde hâlihazırda öğrencilere yönelik faaliyetlerini farklı departmanlar altında yürütmekte olan birimlerin tek bir yönetim merkezinde toplanması üniversite yönetimimiz tarafından bir süre önce benimsenmişti. Ben bu sürecin somutlaşması ve kurumsallaşması görevini üstlendim.

     “Önce Öğrencilerin Neye İhtiyacı Olduğunu Tespit Ettik”

  • Bu süreçte nasıl bir çalışma yöntemi izlediniz?

Şu ana kadar Öğrenci Merkezi çatısı altında faaliyetlerini yürütmesine karar verilen birimleri tanımak, bugüne kadarki çalışmalarını anlamak, öğrencilerimizin ihtiyaçlarının neler olduğunu tespit etmek, mevcut kaynaklarımızla ihtiyaçları kurumsal ve hızlı bir şekilde karşılamak için neler yapabileceğimizle ilgili hazırlıklar içinde oldum.

“Psiko-Sosyal ve Akademik Olarak Uyumu Kolaylaştıran Hizmetler Verilecek”

  • Öğrenci Merkezi dediğimizde, öğrenci ne anlamalıdır?

Üniversitemizin tüm öğrencilerinin üniversite yaşamına psiko-sosyal ve akademik olarak uyumunu kolaylaştıran hizmetlerin verildiği adres Öğrenci Merkezi’dir. Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Kariyer Gelişim ve Mezunlarla İletişim, Spor ve Sağlıklı Yaşam, Öğrenci Kulüpleri ve Etkinlikler, Kültür-Sanat ve Burs Ofisi gibi birimlerdeki uzman ekibimizle onlara destek olmayı taahhüt ediyoruz. Yeditepe Üniversitesi Mezunlar Derneği ile birlikte çalışıyoruz.

  • Öğrenci Merkezi hangi amaçla kuruldu?

Öğrenci Merkezi öğrencinin akademik/müfredatla ilgili konular dışındaki üniversite deneyimini zenginleştirmek ve onların her yönden gelişimini desteklemek amacıyla kuruldu. Ergenlikten yetişkinliğe geçiş dönemi olan bu yıllar öğrencilerin hızla dönüştüğü ve önemli gelişmeler yaşadığı yıllardır aynı zamanda. Akademik içeriğin dışında beceri geliştirebilecekleri alanların önemli bir bölümü Öğrenci Merkezi’nin faaliyet alanında yer almaktadır. Ben Yeditepe Üniversitesi’nde ilk çalıştığım dönemin son yıllarında öğrencilere teori aktarmanın yanına onların beceri geliştirmelerini sağlayacakları içerikler de geliştirmeye başlamıştım. Yaşam becerisi geliştirmek bir öğrencinin akademik bilgi birikimini hayata geçirmesini sağlar.

“Yenigelen Danışmanlığı Birimini Faaliyete Geçireceğiz”

  • Öğrenci Dekanı olarak neler hedefliyorsunuz?

Daha önce Yeditepe Üniversitesi’nde çalıştığım dönemde “Olsa ne güzel olur” diye düşündüğüm fakat o zamanki görevim ve pozisyonum gereği hayata geçirmemin zor olduğu bir misyonu gerçekleştirmenin heyecanı içindeyim. Üniversitemizde Yenigelen Danışmanlığı (Freshman Advising) adını verdiğimiz yeni bir birimi Öğrenci Merkezi altında faaliyete geçiriyoruz. Üniversitemize yeni gelen öğrencilerin yeni yaşam evresine ve sosyo-kültürel çevreye uyumunu kolaylaştırmayı hedefliyoruz. Bu bağlamda “Yenigelen Danışmanlığı”, fakültelerde hâlihazırda çalışmalarını yürüten öğrenci ofislerindeki öğrencilerin, -fakültelerle işbirliği içinde- seçimini yapacak. Deneyimli öğrencilerimizi birer akran rehberi olarak yeni gelen öğrencilere destek olmak üzere eğitip yeni gelen öğrencilerle eşleştireceğiz. Üniversitenin ilk yılı boyunca sürmesi planlanan akran rehberliği programıyla uyumu kolaylaştırmayı ve yeni gelen öğrencilerin psiko-sosyal ve akademik uyumunu yakından takip etmeyi ve özellikle uyum sürecinde öğrencinin kayıtlı olduğu fakültedeki akademik danışmanı, bölüm başkanı ve diğer ilgili paydaşlara iletişim ve koordinasyonu yürütmeyi hedefliyoruz.

Öğrenci Dekanı olarak öğrencilerimizin kurumdaşlık ve aidiyet duygusunun gelişmiş olmasını önemsiyorum. Onlara kıymet verildiğini ve önemsendiklerini hissetmelerini sağlamak en önemli misyonum diyebilirim. Öğrencilerimizin bizim hizmet alanımıza giren her türlü konuda çözüm odaklı bir tutum içinde olacağımızı bilmelerini isterim.

“Öğrenci Merkezi, Yenilenme ve Tazelenmeyi Önemseyen Bir Yaşam Merkezi”

  • Yeditepe Üniversitesi Öğrenci Merkezi, diğer üniversitelerin öğrenci dekanlıklarından ne gibi farklar içeriyor?

Bireyin esenliğinin (psychological well-being) üç temel bileşeni vardır diyebiliriz: Spor-Sağlıklı Beslenme-Ruh Sağlığı. Bizler öğrencilerimizin esenliğini/psikolojik iyi oluş halini önemsiyoruz. Üniversitemiz spor takımları Spor Müdürlüğü’nün koordinasyonu altında her yıl önemli başarılar elde etmektedir. Spor Müdürlüğümüzün bu yılki en önemli hedeflerinden biri sedanter olarak tanımlanan yani sporla uğraşmayan öğrencilerimize yönelik spor faaliyetlerini hayata geçirmek olacak. Detaylarını programlarımız belli oldukça öğrencilerimizle paylaşacağız. Sadece öğrencilerimize hizmet veren Beslenme ve Diyetetik Uzmanımızdan sağlıklı beslenme konusunda hizmet alabilirler. Yine sadece öğrencilerimize hizmet veren Rehberlik ve Psikolojik Danışma Merkezimizdeki uzmanlarımızdan da ihtiyaç duymaları halinde psikolojik destek alabilirler. İşte Öğrenci Merkezi öğrencilerimizin esenliği ile ilgili tüm hizmetlerin tek çatı altında sunulduğu, yenilenme ve tazelenmeyi önemseyen bir yaşam merkezi vadediyor.

Üniversitemizin en önemli zenginliklerinden biri hem ülkemizin tüm şehirlerinden öğrencilerin okuduğu hem de çok farklı ülke ve coğrafyadan öğrenci ve akademisyenlerin olduğu geniş bir kültürel çeşitliliğe sahip olmasıdır. Bu kültürel çeşitliliğin engin bir hoşgörü kültürü geliştirmemize çok önemli katkı sağladığına inanıyorum. Birbirimizden öğrenme kültürünü ön planda tutmak sanırım diğer üniversitelerden bizi ayıran önemli farklardan biri olacaktır. Sürekli öğrenen, kendisini yenileyen dinamik ve gençlerle genç kalabilmeyi başaran bir ekip olmayı hedefliyoruz.

  • Öğrenci Merkezi olarak ilk etkinliğiniz, üniversitemize yeni başlayan öğrencilerimizin oryantasyonunu içeren etkinlikler? Nasıl bir oryantasyon planlıyorsunuz?

Yurdumuzun dört bir yanından bu yıl aramıza katılan 3 binden fazla öğrencinin kaynaşması için 10-11-13 Eylül’de yapmayı planladığımız sürpriz bir uyum programı hazırlıyoruz. Yaşayarak/Deneyerek öğrenmeyi önde tuttuğumuz ve ilk günden birbirleriyle hoşgörü içinde kaynaşmalarını, Öğrenci Merkezi’ni ve faaliyetlerini tanımalarını hedeflediğimiz bir oryantasyon programı hazırlıyoruz.

  • 2019-2020 Akademik yılında Yeditepe Üniversitesi Öğrenci Merkezi olarak öğrenciler için ne gibi etkinlikler/faaliyetler planlıyorsunuz?

Önceliklerimizden biri Yenigelen Danışmanlığı birimini hayata geçirip üniversitemize yenigelen öğrencilerimizin uyumunu yakından takip etmek olacak. Öğrencilerimizin kıymetli olduklarını, önemsendiklerini ve onlara sahip çıktığımızı görmelerini sağlayacağız. Kişisel deneyimlerime bakınca öğrenciye birebir ilgi gösterdiğimde daha fazla sorumluluk aldığını, başarılı olmaya motive olduğunu gördüm. Öğrenci merkezinin en önemli misyonu öğrencilerimizle gereken önem ve ehemmiyeti göstermek olacak.  

Doç. Dr. Bülent Kılıç Hakkında:

1996 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde Lisans, 2000 yılında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde Yüksek Lisans 2006 yılında da Marmara Üniversitesi’nde İngilizce İşletme Örgütsel Davranış Doktora öğrenimini tamamladı. 1998-2001 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışan Kılıç, 2001-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü’nde öğretim üyeliği görevinde bulundu. 2007 yılında İsrail’de Gestalt Coaching sertifikası aldı. Eylül 2010-Ağustos 2019 tarihleri arasında Koç Üniversitesi’nde çalışan Kılıç, burada üniversite öğrencileri için “Hayat Becerileri” programını hayata geçiren ekipte yer aldı. Liseden üniversiteye, üniversiteden profesyonel hayata geçiş aşamasında öğrencilerin hayat becerileri geliştirmesi için dersler, seminerler ve eğitimler verdi.

2018 yılında Yüksek Öğretim Kurulu’ndan Doçentlik unvanı alan Kılıç, Eylül 2019’da Yeditepe Üniversitesi Öğrenci Dekanlığı görevine atandı.

Aynı zamanda hem ticari kurumlara hem de sivil toplum kurumları aracılığıyla toplumun farklı kesimlerine yönelik yönetim ve eğitim danışmanlığı projeleri de yürüten Doç. Dr. Bülent Kılıç, Avrupa İş ve Örgüt Psikolojisi üyesi ve Türk Psikologlar Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesidir.