Ana içeriğe atla

Yeditepe Üniversitesi - ÇAYKUR İşbirliğiyle Organik Tarım Toplantısı

Organik Çay Projesi

ÇAYKUR Genel Müdürlüğü ve Yeditepe Üniversitesi arasında 31 Aralık 2014 tarihinde imzalanan ORGANİK ÇAY TARIMI protokolü kapsamında, çay tarımında kullanılacak en uygun organik gübrenin belirlenmesi için pilot olarak seçilen Çayeli’nin Yeşiltepe Köyü’nde Üniversitemiz iş birliği ile başlattığı çalışmaları sürdürmeye devam ediyor.

Üniversitemiz Kurucusu ve Onursal Başkanı Bedrettin Dalan, Yeditepe Üniversitesi ve ÇAYKUR Genel Müdürlüğü tarafından (1.’si , 4-5 Mayıs tarihlerinde Rektörümüz Prof. Dr. Nurcan Baç ve heyetinin katılımı ile olmak üzere) 5 Ağustos 2015 tarihinde Rize’de düzenlenen 2.Organik Tarım toplantısında Yeşiltepe Köylülerimiz ve Çay üreticileri ile bir araya geldi.

Yeditepe Üniversitesi Biyogenetik Mühendisliği Bölümü AR-GE Ekibinin 2012 yılından itibaren Rize’de Organik Çay Tarımı konusunda yürüttüğü çalışmalar, 31 Aralık 2014 tarihli protokol ile yeni bir iveme kazandı. Yeşiltepe Köyünde Yapılan Organik Çay Yetiştiriciliği çalışmaları,2015 yılı Temmuz ayı içerisinde Porto’da düzenlenen 3.Uluslararası Çay, Kahve, Kakao kongresinde Poster Sunumu olarak Prof. Dr. Metin Turan tarafından gerçekleştirilmiş olup, Dünyaca saygın ELSEVIER dergisinde yayımlanmaya hak kazanmıştır.

Bu kapsamda 2015 yılında Ocak-Şubat-Mart aylarında AR-GE raporu ile 2015 yılı Nisan-Mayıs-Haziran aylarında Yeşiltepe Köyü Organik Çay AR-GE Raporları hazırlanarak Çaykur yetkililiklerinin onayı alınmış ve Caykur Genel Müdürlüğü internet sitesinde Sosyal Sorumluluk Projeleri başlığı altında yayınlanarak Kamuoyu ile paylaşılmıştır.

 

Akademik çalışmalar raporlandırılıyor

Yapılan çalışmalar neticesinde YEŞİLTEPE KÖYÜ deneme alanlarında sırasıyla %48,%55 ve %72 oranında verim artışı gözlemlendi. Kimyasal gübre kullanmaksızın, Organik gübrelerimiz ile deneme yapılan alanların verim ve kalite yönünden farklılıkları Akademik çalışma ile rapor haline getirildi.Proje, ÇAYKUR Araştırma Enstitüsü ve Yeditepe Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü uzmanlarının gözetiminde köydeki gönüllü üreticiler tarafından uygulanıyor.

Projede, Yeditepe Üniversitesi Rize AR-GE Ekibi, gönüllü uygulayıcıları belirleyip, eğitimlerini alıyor, bedelsiz gübreleri Çaylıklara tatbik ediyor, ÇAYKUR Genel Müdürlüğü de eksperleri ve Personeli vasıtasıyla oluşturulan Deneme ve Kontrol alanlarının Çay sürgünündeki verim değerlerini tutanakla kayıt altına alıyor. Yapılan tüm çalışmalar, belgeleri, fotoğrafları ve kayıtları ile Akademik formasyonda, Yeditepe Üniversitesi tarafından 3’er aylık dönemler halinde AR-GE Raporu haline getirilerek ÇAYKUR Genel Müdürlüğü onayına sunuluyor ve Kamuoyu ile Kurum internet siteleri vasıtasıyla paylaşılıyor.

Bedrettin Dalan: “Bilimi hayata geçirmek var olmakla eşdeğerdir”

Yeditepe Üniversitesi Kurucusu ve Onursal Başkanı Bedrettin Dalan, Rize’de proje kapsamında düzenlenen toplantıya katılarak, uygulamaları yerinde inceledi. ÇAYKUR’un bu yöndeki çalışmalarını takdirle karşıladığını belirten Bedrettin Dalan; “Bilimi hayata geçirmek var olmakla eşdeğerdir. Ulusun var olması ile eşdeğerdir. Bilimi, teknolojiyi geliştirip hayata soktuğunuz zaman artı değer kazanıyorsunuz, katma değer kazanıyorsunuz. Bilim ve teknolojiyi geliştiremeyen tüm milletler millet olma vasfını kaybediyor. Tümü ile yok olup gidiyorlar. Kullanılan bu kimyasal gübre akarsular ile denizlere ulaşarak balıkların da zehirlenmesine neden oluyor. Yaşamak istiyorsak bu doğayı yaşatmak zorundayız. Doğayı yaşatmazsak bizde yaşayamayız, dünya yaşayamaz” dedi.

Toplantıda söz alan ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu ise çay tarımında kullanılan kimyasal gübrenin kanser başta olmak üzere birçok hastalığın temelini oluşturduğunu ifade ederek, “Bölgemizde çay tarımındaki gübrelemede yoğun kimyasal gübre kullanımından dolayı bölgemizdeki topraklar artık toprak olma vasfını kaybetti. Çevre dengeleri bozuldu. Çevre düzenimiz bozuldu. Bölgemizi yeniden doğal yapısını kavuşturmamız gerekiyor. Bölgede yaşayan başta insanlar olmak üzere tüm canlılar kimyasal gübrelemeden olumsuz yönde etkileniyor” şeklinde konuştu.   

Toplantı sırasında köy sakinleri, organik tarıma geçiş çalışmaları sırasında karşılıksız olarak verdikleri desteklerden dolayı Bedrettin Dalan’a, Yeşiltepe Köyü Dernek Başkanı Ahmet Saral tarafından bir çay bahçesi hediye edip, bir de çay üreticisi cüzdanı verildi. Bedrettin Dalan, geliri köyün genel giderlerinde kullanılmak şartı ile cüzdanı kabul ederek, Derneğe hibe etti.

Uygulama yerinde izlendi

Toplantının ardından ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu ve Dalan, beraberlerindeki uzman ekiple birlikte Yeditepe Üniversitesi tarafından geliştirilen özel Donanımlı Araçlar ile Tescilli ve Uluslarasın Sertifikalı bakteriyel organik gübrenin çay bahçelerine uygulanmasını izledi. Yeditepe Üniversitesi, ÇAYKUR Genel Müdürlüğünün başlattığı, Yeni Çay çeşitlerinin Rize’de plantasyonu ve seleksiyonların belirlenmesi ile Çaylıkların yeni Çeşitler ile belirlenecek bir Master plan dahilinde değiştirilmesi kapsamında yürütülecek projeye de Akademik anlamda ve AR-GE boyutunda her türlü desteği vermektedir.

YEŞİLTEPE KÖYÜ ORGANİK ÇAY PROJESİ ARGE RAPORU 2015/2

 

BASIN YANSIMALARI

(Vatan Gazetesi)

(Türkiye Gazetesi)

( Ortadoğu Gazetesi)

( Yeni Mesaj Gazetesi

(24 Saat Gazetesi)

(Karadeniz Gazetesi)

(İlk Haber Gazetesi)

(Karadeniz de Son Nokta Gazetesi)

(Ticaret Gazetesi)