Ana içeriğe atla

Sivrisinekte Enfeksiyon Riski

Sivrisinekte Enfeksiyon Riski

Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, sivrisinek vakalarının azaltılması için dere yataklarının ıslah edilmesinin, yağmurlardan sonra su drenajlarının sağlanmasının ve mevcut olan birikintilerin ilaçlanmasının acil önlemler arasında olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Sönmezoğlu, artan sivrisinek sorununa ilişkin soruları yanıtlarken, bu yıl farklı sivrisinek türleriyle karşı karşıya kalındığını anlattı.

Sönmezoğlu, "Bu sene çok daha farklı sivrisineklerle karşılaştı insanlar ve bunların her zaman alışık oldukları sivrisinek olmadığını da fark ediyorlar. Daha iri, çizgili ve çok can yakan sivrisinekler. Ortaya çıkan sivrisinek ısırıkları alışık olduğumuz minik kızarıklıklardan daha farklı. Daha geniş, sıcak, ağrılı, çok yoğun kaşıntılı ve o kaşıntı nedeniyle vücutta yaralar oluşuyor. Onun üzerine bakteriler eklenip ikincil yaralarla çok daha dehşetli bir görünüm ortaya çıkıyor. Dolayısıyla bu yıl biraz farklılık var." ifadelerini kullandı.

Sivrisineklerin artışındaki nedenlere değinen Sönmezoğlu, şu bilgileri verdi:

"Sivrisinek türlerinin artması, çok fazla türün gelmesinin yanında bu sene yaz yağmurları da beklediğimizden daha fazla oldu. Bu da su birikintileri ve henüz ıslah edilmemiş dere yataklarının da durağan sularla dolmasına neden oldu. Çünkü sivrisineklerin dişileri sadece kanla besleniyorlar ve beslendikleri zaman yumurtlayabiliyor. Sivrisineklerin yumurtlamaları için durağan su gerekiyor. Yani ne kadar durağan su, o kadar çok sivrisinek demektir ki bu sene biz bunu gördük. Özellikle Avcılar ve Sarıyer'den çok büyük bildirimler var. Ama beni Levent'ten de bir hastam aradı. Aynı lezyonların fotoğraflarını çekip göndermiş. Dolayısıyla İstanbul'un her yerinde varlar."

Haberin devamı www.yeditepehastanesi.com.tr web sitemizde…

Basın Yansımaları: aa breakingnews haberturk haberler beyazgazete