Ana içeriğe atla

Sayfiye’den Dönüşüme… www.sayfiye.biz

Yeditepe Üniversitesi Görsel İletişim ve Tasarım Bölümü öğrencileri ve öğretim görevlisi Merve Çaşkurlu Belgesay, geçmişte bir kent sayfiyesi olan, Türkiye’nin her yerinden sayfiye keyfi yaşamaya gelen insanların yazlarını geçirdiği Kadıköy Bağdat Caddesi mahallelerindeki dönüşümü anlatmak için bir tasarım projesi başlattı.

“Kaybolmuş Mahalle Hafızası” sloganıyla hayata geçirdikleri “www.sayfiye.biz”  isimli web sitesinde fotoğraftan videoya, yazılardan görsel tasarıma pek çok çalışmayı yayınlayan Belgesay ve öğrenciler, projeyi mahalle sakinleri ile atölye çalışmaları, buluşmalar, yaratıcı kentsel müdahaleler, mahallede keşif yürüyüşleri, sokak röportajları, konuya dâhil olabilecek işbirliklerini geliştirme, sergiler, sosyal medyadaki iletişim stratejisini geliştirmek gibi etkinliklerle desteklemeyi hedefliyor.

Amaç, İnsanı İnsan Yapan Değerleri Bulmak

Merve Çaşkurlu Belgesay, kolektif bir çalışmayla sürekli yenilenen sayfa ve projeyle ilgili “Bu hızlı değişimde insanlar neleri kaybettiklerinin, karşılığında ne aldıklarının farkında değiller. Bizim derdimiz kaybolanları, insanı insan yapan değerleri bulup kaydetmek, hafızaya sahip çıkmak” diyor.

6 yıldır Suadiye’de yaşayan Belgesay projenin, kentsel dönüşün gürültüsüne maruz kaldıkları bir yaz günü tanıştığı, Cadde’de köhne bir hırdavat dükkânı ve bahçeli bir apartmanı olan 90 yaşında bir amcanın geçmişine sahip çıkmasına tanık olmasıyla başladığını anlatıyor.  

Bölgenin dördüncü kez kentsel dönüşüm kurbanı olduğunu öğrendiğini söylüyor Belgesay ve “Onca zamandır canımı sıkan bu meseleyi mutlaka bir projeye dönüştürmeliyim diye aklımdan geçirdim” diyor.

Amfiden Sokaklara

Önce Yeditepe Üniversitesi’nde verdiği ders kapsamında bu konuyu işlemeye başlamış Belgesay, öğrencilerinden Bostancı’dan Fenerbahçe’ye kadar Bağdat Caddesi’nin mahallelerindeki dönüşümü fotoğraflar ve kısa hareketli görüntülerle anlatmalarını istemiş. Sonrasında ise bir web sayfası açıp, bu çalışmaları orada paylaşmaya başlamışlar.

 

Kadıköylülere Çağrı

Düzenledikleri atölyelerde insanların öykülerini dinlemeyi istediklerini kaydeden Belgesay, “Kadıköylülerden ellerindeki fotoğrafları ve videolarını getirerek katılmalarını bekliyoruz. Böylelikle sözlü tanıklığa dayalı kalıcı, tarihi bir çalışma ortaya çıkacak. Bu etkinlikleri önümüzdeki dönemde duyuracağız” diyor.