Ana içeriğe atla

Şaşılık Genetik Olabilir

Şaşılık Genetik Olabilir

Her iki göz ekseninin paralelliğinin bozulması, aynı noktaya bakamaması durumu şaşılık olarak adlandırılıyor. Şaşılığın çocuklarda sık görülen bir problem olduğunu söyleyen Göz Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. İlke Bahçeci Şimşek, erken teşhis ve tedaviyle başarılı sonuçlar alındığını da sözlerine ekliyor.

Şaşılık problemi bebeklikten erişkinliğe dek her yaş grubunda görülebiliyor. Çocukların yaklaşık yüzde 4’ünde görülebilen şaşılıkta genetik de etkili olabiliyor. Yeditepe Üniversitesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. İlke Bahçeci Şimşek, şaşılığın sadece annede babada değil, daha uzak akrabalarda olmasının da önemli olduğunu işaret ediyor ve bütün çocukların bir yaşından önce mutlaka göz hekimi tarafından kontrol edilmesinin önemli olduğunu vurguluyor.

Şaşılık problemi özellikle okul çağı çocuklarında dış görünümle ilgili olumsuzluklara yol açtığı için psikolojik sorunlara da neden olabiliyor. Bu nedenle çocuklar okul çağına gelmeden bu problemin çözülmüş olması önem taşıyor. Gözde kayma olduğunda beyinde iki farklı görüntü ortaya çıkacağından, beyin gözlerden gelen görüntüyü baskılıyor. Bu da o gözde sağlanan görüşte azalmaya sebep olarak göz tembelliğine yol açabiliyor. Göz tembelliğinin şaşılık dışında sebepleri de olduğunu söyleyen Yeditepe Üniversitesi Göz Merkezi’nden Göz Sağılığı ve Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. İlke Bahçeci Şimşek, şu bilgileri veriyor: “Bunlar tedavi edilmemiş yüksek hipermetrop, astigmat, iki göz numarası arasındaki farkın çok yüksek olması, doğuştan katarakt, doğuştan göz kapağının düşük olması, bir gözün uzun süre kapalı tutulması gibi durumlardır. Gerekli tedavinin erkenden yapılması ile göz tembelliği önlenebilir.”

Haberin devamı www.yeditepehastanesi.com.tr web sitemizde…

Basın Yansımaları: cnnturk.com posta.com gazetevatan.com hurriyet.com mynet.com