Ana içeriğe atla

Nanoteknolojinin Uygulama Alanları Çeşitlenerek Artıyor

Nanoteknolojinin Uygulama Alanları Çeşitlenerek Artıyor

İzlemek için tıklayınız.

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Taner Akbay, Bloomberg HT’de yayınlanan Eğitim Merkezi programında, Turgut Özay’ın konuğu oldu.

Nanoteknolojinin tarihte uygulamaları olmasına karşın bu teknolojiye sahip ürünlerle karşılaşmamızın yeni olduğunu belirten Prof. Dr. Akbay, “İsmi yeni olsa da nanoteknolojiye dayalı ürünler çok eskilerden beri hayatımızda var. Örneğin, tarihte Şam çeliği ya da Wootz çeliği olarak adlandırılan bir çelikten yapılma kılıcın sağlamlığı ile ün yapması ve çok rağbet görmesi aslında yapısında barındırdığı nano boyutlu karbon bileşikleri nedeniyledir. Yine ondördüncü yüzyıldan beri var olan Osmanlı çinilerinde bulunan ayırt edici, mavi renklerin elde edilmesinde kullanılan sırlar nano boyutlu kobalt parçacıkları içerirler ve bu teknikle yapılmış tüm çiniler birer nanoteknoloji eseridir” dedi.

Günümüzde nanoteknolojinin uygulama alanlarının çeşitlenerek arttığını belirten Prof. Dr. Akbay, elektronik endüstrisinden biyomedikal uygulamalara, çevreden gıdaya, paketlemeden tekstil endüstrisine, ulaşımdan inşaat sektörüne, enerji sektöründen tarıma kadar insanlığın kullanımı ve yararı için olan her alanda nanoteknolojinin kullanıldığını söyledi.

Programda üzerinde çalıştığı “Çift Karbonlu Piller” projesinden söz eden Akbay, “Bildiğiniz gibi pillerin pozitif ve negatif olmak üzere iki elektrotu vardır. Günlük hayatımızda kullandığımız telefonlarımız ve bilgisayarlarımızdaki lityum-iyon pillerinin negatif elektrotu karbondan, pozitif elektrot ise nikel oksitten oluşmaktadır. Lityum-iyonunun, pil içerisindeki elektrolit sıvısı vasıtasıyla, bir elektrottan diğerine taşınması bu pilleri şarj ve deşarj edebilmemizi sağlar. Bizim üzerinde çalıştığımız, yeni tür veya alternatif olabileceğini düşündüğümüz pillerde ise her iki elektrot da karbondan oluşmaktadır. Projede hesaplamalı kuantum kimyası tekniklerini kullanarak atomik ve moleküler seviyede karbon elektrotlarla uyumlu, daha etken ve güvenli elektrolit kompozisyonu geliştirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Bu pillerin daha ucuz, daha kolay üretilebilecek piller olabileceğini ifade eden Akbay, “Geri dönüşüm anlamında da çok yararlı olacaktır. O yüzden bunları doğa dostu piller olarak adlandırabiliriz” dedi.

Akbay, üzerinde çalıştığı projenin ürünü olacak pillerin mobil cihazlardan yenilenebilir enerji sistemlerindeki depolama uygulamalarına kadar kullanım alanlarının çeşitli olabileceğini söyledi.