Koronavirüs Hastalığı Salgını Sürecinde Beden ve Ruh Sağlığımızı Korumak

Koronavirüsü (Covid-19) Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın olarak ilan edildi. Bir çok ülkede olduğu gibi ülkemiz ve üniversitemiz de bu virüs ile baş edebilmek için bir çok önlem alıyor. Covid-19 gerek hastalığın doğası, gerek sosyal hayata ve ekonomiye olan etkileri açısından beraberinde bir çok belirsizlik getirdi. Bu belirsizlik, ruhsal ve zihinsel sağlığımızı doğrudan etkilediği için bu süreçte duygularımızı dengeleyebilmek ve bu hislerle başa çıkabilmek hepimiz için çok önemlidir. Yeditepe Üniversitesi olarak sizi duyuyoruz ve yan yana olmasak da yanınızdayız.

Stresle Başetmek için Yapabileceklerimiz

1. Stres Belirtilerinin Farkında Olmak
Her bireyin bu belirsizlik ortamındaki strese karşı tepkileri farklı olabilir.
Bu dönemde stres kendini şu şekilllerde gösterebilir;

• “Neler oluyor, bundan sonra ne olacak?” şeklinde durmadan tekrarlayan düşünceler
  • Sürekli olarak haberleri takip etme isteği, sevdiklerinin iyi olup olmadığını kontrol etme isteği
  • Uyku ve yeme düzeninde değişiklikler
  • Konsantre olmada güçlük çekme
  • Sık sık ağlama isteği
  • Rahatlayamama, kaslarda gerginlik
  • Hiçbir şey hissetmeme, hissizleşme
  • Kendini çekme, iletişim kurmakta güçlük çekme, iletişimde olmama isteği

2. Hislerinize Kulak Vermek
Bu belirtileri farkettikten sonra ne hissettiğimizi anlamaya yönelebiliriz. Kaygı, endişe, korku, üzüntü ya da öfke hissetmemiz son derece normaldir. Bu duygulardan kaçmak ya da hemen kurtulmaya çalışmak yerine öncelikle duygularımızı kabul etmek ve onları hissetmemiz için kendimize izin vermek; sonrasında bunları paylaşmak, anlatmak ya da yazarak ifade etmek çok daha sağlıklı bir yaklaşımdır.

3. Farklı Başa Çıkma Yöntemleri Kullanmak
Herkes stresle başa çıkmak için farklı yöntemler kullanır; birinde işe yarayan yöntem diğerinde işe yaramayabilir. Bu noktada farklı yöntemlerin bilincinde olmak ve bunları denemek anlamlı olabilir;

• Normalde izlediğiniz rutininize sadık kalın; erken uyanın, dışarı çıkacakmış gibi özenle giyinin, yatağınıza sadece uyumak için gidin.
  • Güne bir plan yaparak başlayın; hangi aralıkta ders çalışacaksın, hangi filmi ne zaman izleyeceksin, o gün evde spor yapacak mısın? Beynimiz ne yapacağını önden bilmeyi sever, bu sizde “kontrol bende” duygusu yaratır.
  • İyi hissettiren aktivitelerle uğraşın; müzik dinlemek, egzersiz yapmak, yoga ve meditasyon denemek/yapmak, yeni bir podcast’e başlamak, bir online kursa katılmak, online müze gezmek, ilham verici kitaplar okumak & filmler izlemek gibi.
  • Vücudunuza gereken özeni gösterin; sağlıklı beslenin, iyi uyuyun, hareket edin, sigara ve alkolden kaçının.
  • Arkadaşlarınızla mesajlaşmak dışında görüntülü aramalar da yaparak birliktelik hissinizi devam ettirin.
  • Güvenilir kaynaklardan haber almayı tercih edin; okuduklarınızı, duyduklarınızı, elinizdeki her tür veriyi analitik bir yaklaşımla değerlendirmeye çalışın.
  • İnsan dayanıklılığını hafife almayın; insanlar hayatta kalma üzerine programlanmıştır, ne kadar güçlü olduğumuzu ve zorluklarla başetme kapasitemizin tahmin ettiğimizden çok daha yüksek olduğunu hatırlayın.

Beslenme önerilerimiz için tıklayınız.

Kültür ve Sanat önerilerimiz için tıklayınız.

Yeditepe Kültür Sanatbirimimizin instagram hesabını da takip ederek, kültür ve sanat ile ilgili paylaşımlarımıza da göz atabilirsiniz.

Uzmanlarımızla görüşmek ve sorularınız için covid19@yeditepe.edu.tr adresine e-posta yazarak daha fazla bilgi ve destek alabilirsiniz.