İyi Bir Tasarımın Püf Noktaları

Yaratıcılığın olmazsa olmaz olduğu ancak bundan çok daha fazlasını içeren görsel iletişim tasarımı, bugün hayatımızın her alanını kaplıyor. “Tasarım, hayati bilgilere ulaşmamızı sağlayan bir alan” diyen Doç. Dr. Neda Üçer, iyi bir tasarım için olmazsa olmazları anlattı.

Günümüzde tasarımın olmadığı bir alan neredeyse yok. Sabah evden dışarı çıktığımız andan itibaren dört bir yanımızda tasarım ürünleri görmeye başlıyoruz; trafik ışıkları, ikaz ve acil durum işaretleri, billboardlar ve daha pek çok şey… Tasarım adeta hayatımızın her alanına nüfuz ediyor ve algılarımızı yönlendirip kararlarımızı etkiliyor.

Görsel iletişim tasarımı ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Yeditepe Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Neda Üçer, bu alanın web tasarımı, üç boyutlu animasyon, oyun tasarımı ve etkileşimli tasarımı içinde barındırdığını belirtti.

En Önemli Nokta Empati Kurmak

Görsel iletişim tasarımının teknoloji, yaratıcılık ve iletişimin birleşiminde olduğunu ve kavramsal düşünceyi etkileyici görsel bir dil içerisinde iletmeyi hedeflediğini ifade eden Doç. Dr. Neda Üçer, görsel iletişim tasarımcılarının ise farklı hedef kitlelere doğru stratejilerle ulaşan, onların kalbine dokunabilen ve onları ikna edebilen insanlar olduğunu belirtti ve şunları kaydetti:

“Görsel iletişim tasarımcısı, problem çözücüdür, iyi bir iletişimcidir, yaratıcı içerik geliştiricisidir, teknik beceriye sahiptir, konsept geliştiricisidir, eleştirel ve yaratıcı düşünebilendir. Tasarımda iki kere iki dört eder diyebileceğimiz formüller yok. Tasarım sürecine dair takip edilmesi gereken süreçleri söyleyebilirim ama orada tasarımcının kendi yaratıcılığına ve yine vermek istediği mesajı iletirken kurduğu empatinin güçlülüğüne dayalıdır iyi bir tasarım. En önemli nokta empati kurmak. Doğru analiz etmek, doğru anlamak ve yaptığınız analiz üzerinden yaratıcılığınızı kullanarak hedef kitlenin kalbine dokunmak… İnsanların kalbine dokunabilmek için ise bir ruh oluşturmanız gerekiyor. Tasarımcının cevaplarını alabilmesi, doğru analiz ve doğru araştırmayı yapabilmesi için, yine bir bilim adamı gibi çalışması, doğru soruları sorması gerekiyor.”

Tasarımın Olmazsa Olmazları

Doç. Dr. Neda Üçer, “İyi bir tasarım kolay okunur, algılanır ve net olur; yaratıcı ve orijinaldir; doğru tonda, doğru mesajı, doğru kitleye sunmalıdır” diyerek iyi bir tasarımın bel kemiğini oluşturan, olmazsa olmaz prensiplere ilişkin şunları söyledi:

1. Model: Renk-form-çizgilerin tekrarlanarak uyumun yakalanması
  2. Karşıtlık: Birbirine zıt öğelerin kullanımı ile uyumun sağlanması
  3. Vurgulama: Tekrar, renk-boyut-şekil farklılığı ile bir bölgeye vurgulama yapmak
  4. Denge: Simetri veya asimetri kullanımı ile eşitliğin sağlanması
  5. Orantı/Ölçü: Nesnelerin birbirine göre orantılarının uyumlaştırılması
  6. Bütünlük: Tüm parçalarının birbiri ile uyumluluğunun sağlanması
  7. Ritim/Hareket: Hareket duygusunun verilmesi ve ritim yaratılması

Tasarım Süreci

Doç. Dr. Neda Üçer, bir görsel iletişim tasarımcısının, tasarım süreci içerisinde tasarım stratejisi, etkileşimli tasarım ve ara yüz tasarımını içeren üç evrede, beş temel adımı takip etiğini belirterek bu adımları şöyle sıraladı:

1. Tasarım stratejisinin geliştirilme sürecine ait tanımlama, araştırma, çözümü tartışma;
  2. Etkileşim tasarımına ait fikir üretimi, geliştirilmesi,
  3. Prototip oluşturulması,
  4. Ara yüz tasarımında da tasarımın yapımı,
  5. Analiz ve test etme.

►İletişim Fakültesi tüm bölümleri ve

► Görsel İletişim Tasarımı Bölümü  hakkında bilmek istediğiniz her şey ve daha fazlası web sayfasında...

Bazı Basın Yansımaları : www.aa.com.tr ;  www.timeturk.com ; www.haber7.com ;  www.haberturk.com ; www.moradergisi.com ; www.mynet.com

Sosyal Medyada da Bizi Takip Edin!