Ana içeriğe atla

İkinci Uluslararası Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Kongresi

Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Derneği tarafından gerçekleştirilen “İkinci Uluslararası Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Kongresi (2nd International Congress on Stem Cell and Cellular Therapies - ICSCCT) 15-18 Ekim 2015 tarihleri arasında Antalya’da Dünyanın önde gelen Kök Hücre uzmanları tarafından gerçekleştirildi. Kongrede; son yıllarda kök hücre ve uygulamaları alanında gerçekleştirilen bilimsel içerik ve organizasyon olarak en iyi kongre olduğu ve gelecek yıllarda yapılacak serilerde çok iyi bilimsel getiriler beklendiği görüşüne varıldı.

Kongreden üç öğrencimiz derece girerek, ödüllendirildi

Kongreye; 345 kişi katılmış olup, 39 oturum yapıldı, 26 yabancı konuşmacı bildirilerini sunarken 96 poster sunumu ve 59 sözlü bildiri gerçekleştirildi. Poster sunumunda Üniversitemizden iki öğrencimiz derece girerek ödül alırken, sözlü bildiride de bir öğrencimiz dereceye girerek ödül aldı.

Kongrede bir konuşma yapan Üniversitemiz Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin, kök hücre gen tedavi ve hücresel ürünlere yönelik uzun süredir çalışma yaptıklarını bildirdi. Kök Hücre Mükemmeliyet Merkezi kuruluş çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Şahin, kök hücre ve hücresel ürünlerin laboratuvarlarda üretilmesine yönelik araştırmalarının da devam ettiğini kaydetti.

Prof. Dr. Şahin “Kanserli hücrelerin karakterizasyonu üzerinde çalışıyoruz”

Birçok kanser hastalığının tedavisine yönelik yeni kemoterapik ajanlar geliştirmek istediklerini anlatan Şahin, kanserli hücrelerin "karakterizasyonu" üzerinde çalıştıklarını belirtti. Kanserin, hücrenin yapısının bozularak kontrolsüz bölünmesiyle oluştuğunu vurgulayan Şahin, şöyle konuştu: "Sağlıklı hücrelerde yan etkisi olmayan, direkt kanser kök hücreleri üzerinde öldürücü etkisi bulunan akıllı moleküller dizayn ederek hastalıkların tedavisinde yeni kemoterapik ajanlar geliştiriyoruz. Klinik çalışma aşamasındayız. Plastik cerrahiye yönelik çalışmalarımız var. Diş hekimliğinin sorunlarının çözülmesine yönelik, çene kemikleri, implant teknolojilerinin gelişmesine yönelik, ortopedik hastalıkların hızlı şekilde tedavi edilmesine yönelik kök hücre çalışmalarımız var. Klinik için üretim alt yapımızı tamamladığımızda geliştirdiğimiz bu kök hücre tedavilerini piyasaya sürebiliriz."Dökülen saçların yeniden çıkarılmasına yönelik de çalışmaları olduğunu kaydeden Şahin, kök hücreyi değil bundan elde edilen molekülleri kullanıp formüle ettiklerini bildirdi. Son dönemde yeni bir teknoloji üzerinde çalıştıklarını aktaran Şahin, şu bilgileri aktardı: "Özel kök hücre kaynaklarımız var. Bunların üzerinden moleküler kokteyller elde edip jel ve krem olarak formüle ediyoruz. Kelliğin tedavisinde kullanabiliyoruz. Bununla ilgili preklinik (klinik öncesi) çalışmalarımızın bittiğini müjdeleyebilirim. Patent aşamasındayız. Klinik çalışmalarımızla ilgili sonuçları da kısa süre içerisinde göreceksiniz. Bu ürünün sadece saç çıkarma değil aynı zamanda saçın rengini değiştirmeye yönelik de özelliği var. Saçının siyahlamasını arzu edenler kullanabilir. Henüz klinik aşamasında. Patentini aldıktan sonra klinik çalışmalarını da bitireceğiz. Klinik çalışmaların sonucuna bağlı olarak piyasaya sürme arzusundayız. Çok güzel sonuçlar alıyoruz. Hem erkekler hem de kadınlar kullanabilecek."