Ana içeriğe atla

Amerikan Büyük Elçiliğinin 'Public Diplomacy' amaçlı ülkemize davet ettiği Dünyaca ünlü Şef Marc Murphy Yeditepe Üniversitesi'nin konuğu oldu

Amerikan Büyük Elçiliğinin “Public Diplomacy” amaçlı ülkemize davet ettiği ünlü Şef, Televizyon program sunucu ve restoranlar sahibi Marc Murphy, Amerikan Başkonsolosluğunda görevli Kültür Ateşesi Adrienne Bory ile birlikte Türkiye'nin ilk Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olma özelliğini taşıyan Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nü ziyaret etti.

Şef Murphy ziyareti sırasında Yeditepeli Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerine bir demo yaparak özel bir teknikle pırasalı risotto yapmayı gösterdi. Öğrenciler de kendisine Türk mutfak kültürünü tanıtmaya yönelik yaprak dolması sarma tekniğini gösterdiler.

Daha sonra “Culinary Entepreneurship” başlıklı bir konferans veren Şef Murphy, Yeditepeli öğrencilere kariyeri ve hayatıyla ilgili bilgiler verdi.

Şef Murphy, babası diplomat olduğu için çocukluğunda çok fazla ülkeye gitme şansı yakaladığını ve bu gezilerde en çok yemek yemeği sevdiğini söyledi.

Yemek sektöründe çalışmaya başlamanın en iyi yolunun, başka birinin yanında çalışmak olduğunu söyleyen Şef Murphy, “başkasının parası ile çalıştığınızda endişelenmeniz gerek tek şey yaptığınız işin en iyi olmasıdır” diyerek, edinilen tecrübenin önemine vurgu yaptı. Yıllarca farklı şeflerin yanında ve her seferinde sıfırdan başlıyormuş gibi çalıştığını anlatan Şef Murphy, Yeditepeli öğrencilere mutfakta ‘sünger’ gibi olmaları gerektiğini, etraflarında gördükleri herşeyi iyice öğrenip benimsemeleri gerektiğini anlattı.

Televizyon programı yapmanın kendi restoranları için büyük bir pazarlama aracı olduğunu anlatan Şef Murphy, bu sektörde çalışarak hem yüzlerce kişiye iş olanağı sağladığı hem de sosyal sorumluluk projelerine maddi destek verebildiği için büyük mutluluk duyduğunu anlattı.

Yemek yapmanın hem bir sanat hem de önemli bir zanaat olduğunun altını çizen Şef Murphy, Şef olmanın büyük bir fedakarlık gerektirdiğini, bu noktada da aile ve çevre desteğinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Konferans sonunda öğrencilerin sorularını yanıtlayan Şef Murphy, Türk mutfağından çok etkilendiğini, yeni açmayı planladığı Akdeniz mutfağı temalı restoranında Türk yemeklerine de yer vermek istediğini sözlerine ekledi. Yeditepeli öğrencilerin, hem Türkiye’de yaşadıkları hem de Yeditepe Üniversite’sinin yemeği hem sanat, hem işletme, hem kültür, hem de bilim yönlerinin tamamıyla bir bütün olarak kapsayan bu öncü bölümünde okudukları için çok şanslı olduklarının altını çizdi.

Marc Murphy kimdir?

Benchmarc Restaurants by Marc Murphy ve Benchmarc Events by Marc Murphy’nin sahibi ve executive chef

Şef Marc Murphy the Institute of Culinary Education’da eğitim almıştır. Mezuniyetten sonra Fransa ve İtalya’da restoranlarda yamaklık yapmış, daha sonra New York’a dönüp line cook olarak Terrance Brennan’ın Prix Fixe restoranında çalışmaya başlamıştır. Bu restoranda iki yıl çalışmış, bu süre zarfında mutfağın her bölümünde çalışmıştır.

Avrupa’ya dönmek isteyen Murphy, Paris’e dönmüş, bir buçuk yıl boyunca Le Miraville’de çalışmıştır. Paris’te executive chef Alain Ducasse’ı etkilemiş, ünlü şef ona Birleşik Devletler’e döndüğünde Sylvain Portay ile Le Cirque’te çalışma fırsatı sağlamıştır. Le Cirque’in ardından, Drew Nieporent’un Tribeca’da açtığı Orta Doğu fantezisi Layla’da sous chef olarak çalışırken, danışman Georges Masraff ile tanışmıştır. Masraff, Cellar in the Sky’ı açmak üzere ekibe katıldığında, Marc’ı da executive chef olarak işe almıştır. Eleştirmenlerin beğenisini toplayan Marc, La Fourchette’te executive chef olarak çalışmak üzere oradan ayrılmıştır.

Marc Murphy 2004 yılının Mart ayında kendine ait ilk girişimi olan Landmarc’ı açmıştır. Bu restoranda sağladığı başarı üzerine 2006’da West Village’de gündelik, plaj yiyeceği tarzı yemekler sunan Ditch Plains’i açmıştır. Marc 2007’de seçkin Time Warner Center’da Landmarc’ın ikinci şubesini açma fırsatını yakalamıştır. 2013 Ekim’inde Viceroy New York otelinde Kingside’ı açarak Yeni Amerikan mutfağını yorumladığı lezzetler sunmuştur. Marc’ın restoranları artık executive chef ve şirket sahibi olduğu Benchmarc Restaurants by Marc Murphy bünyesinde faaliyetlerini yürütmektedir. Murphy, restoranların yanı sıra şirketin catering bölümü olan Benchmarc Events by Marc Murphy’nin de başkanlığını yapmaktadır.

Marc bugünlerde, jüri üyeliği yaptığı başarılı program Chopped da dahil olmak üzere farklı televizyon programlarına konuk olmaktadır. New York Eyeleti Restoranlar Derneği Manhattan kolunun başkanlığını, City Harvest, Culintro ve Passport NYC’de kurul üyeliği, Food + Finance High School’un Endüstri Danışma Kurulu üyeliği, Share our Strength örgütünün No Kid Hungry (Hiçbir Çocuk Aç Kalmasın) kampanyası Liderlik Konseyi üyeliği ve aynı örgütün Dine Out For No Kid Hungry (Hiçbir Çocuk Aç Kalmasın diye Dışarıda Yeyin) kampanyasının ulusal sözcülüğünü yapmaktadır. Marc, 2012’de ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Diplomatik Gastronomi Ortaklığı’na katılmış, hem yurt dışında yabancı seyirci kitlelerine hem de Birleşik Devletler’i ziyaret eden kişilere yönelik kamu diplomasisi programlarında yer almaya başlamıştır. Marc’ın ilk yemek kitabıSeason with Authority: Confident Home Cooking, 2014 Nisan’ında Houghton Mifflin Harcourt yayınevinden çıktı.

BIO: http://www.foodnetwork.com/chefs/marc-murphy/bio.html

His site: http://marc-murphy.com/meet-marc/

Twitter: https://twitter.com/chefmarcmurphy