Ana içeriğe atla

Prof. Dr. Sibel Özilgen

Sibel Ozilgen

Prof. Dr.

Sibel Özilgen

sozilgen@yeditepe.edu.tr

Güzel Sanatlar Fakültesi

Bölüm
  • Gastronomi ve Mutfak Kültürü Yüksek Lisans Programı
  • Sürdürülebilir Gıda Sistemleri için Tasarım ve İnovasyon Yüksek Lisans Programı
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programı
Akademik Görevler
  • 2020
    PROFESÖR

    YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ

    YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ

  • 2014
    DOÇENT

    YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ

    YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ

Öğrenim Bilgisi
  • 1990-1995
    Doktora

    ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

    MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GIDA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI

  • 1988-1990
    Yüksek Lisans

    ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

    MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

    Tez adı: A Model for pasteurization with microwaves in a tubular flow reactor

  • 1982-1988
    Lisans

    ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

    MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GIDA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI

Kitaplar
  • Handbook of Vegetable Preservation and Processing

    ARDUZLAR KAĞAN DİLEK,ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL,ÖZİLGEN MUSTAFA, Yayın Yeri: CRC Press, Sayfa Sayısı: 17, ISBN: 9781482212297

    2015 Bilimsel Kitap
  • Hikayeleriyle Türk Mutfağı

    ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL, SAMANCI ÖZGE, Yayın Yeri: Yeditepe Üniversitesi Yayınevi, Sayfa Sayısı: 315, ISBN: 978-975-307-106-2

    2020 Araştırma (Tez Hariç) Kitabı
  • Cooking as a Chemical Reaction, Second Edition

    ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL, Yayın Yeri: CRC Press, Sayfa Sayısı: , ISBN: 9781138597129

    2019 Ders Kitabı
  • Cooking as a Chemical Reaction Culinary transformations with experiments

    ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL, Yayın Yeri: Taylor and Francis (Basımda), Sayfa Sayısı: , ISBN:

    2014 Ders Kitabı
  • Eğlenceli beslenme kitabı

    ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL, Yayın Yeri: Alfa, Sayfa Sayısı: 160, ISBN: 975-297-838-x

    2007 Bilimsel Kitap
  • The Sense of Taste

    ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL, Yayın Yeri: NOVA, Sayfa Sayısı: , ISBN: NOVA

    2012 Bilimsel Kitap
  • Medicine Research Summaries. Volume 5

    ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL, Yayın Yeri: NOVA, Sayfa Sayısı: , ISBN: NOVA

    2015 Bilimsel Kitap
  • Handbook of Vegetable Preservation and Processing, 2nd edition

    ARDUZLAR DILEK,ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL,OZILGEN MUSTAFA, Yayın Yeri: Taylor Francis Group, Sayfa Sayısı: , ISBN: Taylor Francis Group

    2018 Bilimsel Kitap
  • “Handbook of Food Bioengineering, Volume 20”.

    ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL,BUCAK SEYDA, Yayın Yeri: Elsevier, Sayfa Sayısı: , ISBN: Elsevier

    2018 Bilimsel Kitap
  • GIDA BILMECELERI

    ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL, Yayın Yeri: YEDITEPE UNIV., Sayfa Sayısı: , ISBN: 9789753070706

    2018 Bilimsel Kitap
  • Gida Bilmeceleri

    ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL, Yayın Yeri: Yeditepe, Sayfa Sayısı: , ISBN: 9789753070706

    2017 Bilimsel Kitap
  • Measurement, Modeling and Automation in Advanced Food Processing

    ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL,OZILGEN MUSTAFA, Yayın Yeri: Advances in biochemical engineering/biotechnology, Sayfa Sayısı: , ISBN: 978-3-319-60109-0

    2017 Bilimsel Kitap
  • Kadim Lezzetler Sosyal Bilimleri ve Fen Bilimlerine birleştiren bir kitapcık Basımda

    Ozilgen S, Samancı Ö, Yayın Yeri: Yeditepe Yayınları, Sayfa Sayısı: , ISBN:

    2014 Bilimsel Kitap
Makaleler
  • Evaluation of kinetic parameters in prevention of quality loss in stored almond pastes with added natural antioxidant

    ÇİFTCİ DİLEK,ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL, Yayın Yeri: Journal of Food Science and Technology, 2019

    Uluslararası Hakemli SCI Özgün Makale
  • Eco-Friendly Alternative to Brining for Sustainable Storage of Table-Olives Based on the Analyses Done with the Extracted Oil

    Aral Selen, ÖZİLGEN MUSTAFA, Yayın Yeri: Eur. J. Lipid Sci. Technol., 2021

    Uluslararası Hakemli SSCI Özgün Makale
  • Tasting ancient Greek modes: Does culinary arts education make a difference?

    ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL, Yayın Yeri: International Journal of Gastronomy and Food Science, 2021

    Uluslararası Hakemli SCI-Expanded Özgün Makale
  • Safeguarding Grandma's fermented beverage recipes for food security: Food safety challenges

    KAVSARA HASAN KAAN, ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL, DAĞDEVİREN MUSA, Yayın Yeri: International Journal of Gastronomy and Food Science, 2020

    Uluslararası Hakemli SCI-Expanded Özgün Makale
  • A model for pasteurization with microwaves in a tubular flow reactor

    ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL,OZILGEN MUSTAFA, Yayın Yeri: Enzyme and Microbial Technology, 1991

    Uluslararası Hakemli SSCI Özgün Makale
  • KINETIC-MODEL OF LIPID OXIDATION IN FOODS

    ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL,Mustafa OZILGEN, Yayın Yeri: JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 1990

    Uluslararası Hakemli SCI Özgün Makale
  • Enthalpy - entropy and frequency factor - activation energy compensation relations for death of Escherichia coli with microwaves in a tubular flow reactor

    ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL,Ozilgen Mustafa, Yayın Yeri: Acta Alimentaria, 1992

    Uluslararası Hakemli SSCI Özgün Makale
  • Crystallization kinetics of Emulsified triglycerides

    ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL,German Bruce,Simoneau Catherine,McCarthy Michael,Reid David, Yayın Yeri: J Sci. Food Agriculture, 1994

    Uluslararası Hakemli SSCI Özgün Makale
  • The use of DSC to study the effects of solutes on heterogeneous ice nucleation kinetics in Model food Emulsions

    ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL,Reid David S, Yayın Yeri: Lebensmittel - Wissenschaft und Technologie, 1993

    Uluslararası Hakemli SSCI Özgün Makale
  • Do consumers and food service providers share the same understanding of traditional food

    ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL, Yayın Yeri: Gavin Food and Nutrition Journal, 2016

    Uluslararası Hakemli ResearchBib - Academic Research Index Özgün Makale
  • Evaluation of kinetic parameters in prevention of quality loss in stored almond pastes with added natural 
antioxidant

    ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL,Ciftci Dilek, Yayın Yeri: Journal of Food Science and Technology,

    Uluslararası Hakemli SCI-Expanded Özgün Makale
  • A model for pasteurization with microwaves in a tubular flow reactor.

    ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL,ÖZİLGEN MUSTAFA, Yayın Yeri: Enzyme and Microbial Technology, 1991

    Uluslararası Hakemli SCI Özgün Makale
  • Enthalpy - entropy and frequency factor - activation energy compensation relations for death of Escherichia coli with microwaves in a tubular flow reactor

    ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL,ÖZİLGEN MUSTAFA, Yayın Yeri: Acta Alimentaria, 1992

    Uluslararası Hakemli SCI Özgün Makale
  • Kinetic model of lipid oxidation in foods.

    ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL,ÖZİLGEN MUSTAFA, Yayın Yeri: Journal of Food Science, 1990

    Uluslararası Hakemli SCI Özgün Makale
  • Kinetic compensation during homogeneous and heterogeneous nucleation of ice in aqueous system Lebensmittel

    Ozilgen S Ozilgen M, Reid D, Yayın Yeri: Wissenschaft und Technologie, 1994

    Uluslararası Hakemli SCI-Expanded Özgün Makale
  • Failure Mode and Effect Analysis FMEA for confectionery manufacturing in developing countries Turkish delight production as a case study

    ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL, Yayın Yeri: Ciênc. Tecnol. Aliment, 2012

    Uluslararası Hakemli SCI-Expanded Özgün Makale
  • Failure mode and effect analysis for dairy product manufacturing Practical safety improvement action plan with cases from Turkey

    ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL, Yayın Yeri: Food safety, 2013

    Uluslararası Hakemli SCI-Expanded Özgün Makale
  • Kinetic compensation relations Tools for design in desperation

    Ozilgen S, Ozilgen M, Yayın Yeri: Journal of Food Engineering, 1996

    Uluslararası Hakemli SSCI Özgün Makale
  • Thermal design calculations for food freezing equipment past present and future

    Cleland A, Ozilgen S, Yayın Yeri: Int. Journal of Refrigeration, 1998

    Uluslararası Hakemli SCI-Expanded Özgün Makale
  • Application of failure mode and effect analysis model to foodservice systems operated by chefs in practice and by chefs from a culinary school in Turkey

    ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL, Yayın Yeri: Journal of Consumer Protection and Food Safety, 2010

    Uluslararası Hakemli SCI-Expanded Özgün Makale
  • Food safety education makes the difference food safety perceptions knowledge attitudes and practices among Turkish university students

    ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL, Yayın Yeri: Journal of Consumer Protection and Food Safety, 2011

    Uluslararası Hakemli SCI-Expanded Özgün Makale
  • Gender is correlated with Body Mass Index Eating Habits and Exercise Frequency in Students Attending a Private University in Western Turkey

    ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL, Yayın Yeri: Acta Alimentaria, 2011

    Uluslararası Hakemli SCI-Expanded Özgün Makale
  • Influence of composition and environmental conditions on the textural properties of sultana bars

    ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL, Yayın Yeri: Czech Journal of. Food Scence, 2011

    Uluslararası Hakemli SCI-Expanded Özgün Makale
  • Improvement of the safety of the red pepperspice with FMEA and post processingEWMA quality control charts

    ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL, Yayın Yeri: Journal of Food Science andTechnology, 2013

    Uluslararası Hakemli SCI-Expanded Özgün Makale
  • STATISTICAL QUALITY CONTROL CHARTS NEW TOOLS FOR STUDYINGTHE BODY MASS INDEX OF POPULATIONS FROM THE YOUNGTO THE ELDERLY

    ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL, Yayın Yeri: J Nutr Health Aging, 2011

    Uluslararası Hakemli SSCI Özgün Makale
Bildiriler
  • Safeguarding Grandma’s fermented beverage recipes for food security: Food safety challenges

    KAVSARA HASAN KAAN, ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL(25.03.2021), Yayın Yeri: Universities Fighting World Hunger 2021 Summit,

    Uluslararası Tam metin bildiri
  • Protecting the hidden treasures of Anatolia for food security: Food safety challenges in fermented beverages

    KAVSARA HASAN KAAN, ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL(12.04.2021), Yayın Yeri: Within Reach: Zero Hunger,

    Uluslararası Tam metin bildiri
  • The Relationship between Sensory Perception and Consumer Behavior: from Traditional Foods to Novel Foods

    Şengüler Berna, Yıldırım Funda, ÖZİLGEN ZEHRA SİBEL(31.05.2020), Yayın Yeri: International Virtual Symposium on Brain and Cognitive Science 2020,

    Ulusal Tam metin bildiri
  • on behalf of the BaseFood Black Sea area partners Dietary data and mortality patterns in countries of the Black Sea region

    Naska. A etal(), Yayın Yeri: 11th Europian Nutrition Conference,

    Uluslararası Tam metin bildiri
  • Failure mode and effect analysis FMEA for fermented dairy products Poster session

    Kurt. LY, Özilgen, S(), Yayın Yeri: 4th International Congress on Food and Nutrition together with 3rd SAFE Consortium International Congress on Food Safety,

    Uluslararası Poster
  • Failure mode and effect analysis FMEA application to the process of industrial tarhana production

    Amoutzopoulos. B, Özilgen, S(), Yayın Yeri: 4th International Congress on Food and Nutrition together with 3rd SAFE Consortium International Congress on Food Safety,

    Uluslararası Tam metin bildiri
  • Crystallization kinetics of triglycerides in foods measurement and mathematic modelling

    Özilgen S. Simoneau C, German JB, McCarthy MJ(), Yayın Yeri: IFT,

    Uluslararası Poster
Projeler
  • Gastronomide Bilim ve Teknik; Mutfakta Mühendis Var! II,

    TÜBİTAK PROJESİ Tamamlandı 22.05.2021-25.05.2021 , 5000 TÜRK LİRASI

    Projedeki Görev: Eğitmen

  • “Cultural integration of the 22 nations in Maltepe through Music, Dance, Literature, and Gastronomy Oriented Activities”

    YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ Diğer kamu kuruluşları (Yükseköğretim Kurumları hariç) Tamamlandı 01.08.2019-31.08.2019

    Projedeki Görev: Araştırmacı

    Projedeki Ünvan: PROFESÖR

  • Gastronomide Bilim ve Teknik: Mutfakta Mühendis Var!

    TÜBİTAK PROJESİ Tamamlandı 23.01.2019-25.01.2019 , 5000 TÜRK LİRASI

    Projedeki Görev: Eğitmen

  • Designing the culinary education facilities and a curriculum for one of the biggest Municipalities in Turkey- Consultant.

    YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ Diğer kamu kuruluşları (Yükseköğretim Kurumları hariç) Devam Ediyor 01.10.2017-

    Projedeki Görev: Danışman

    Projedeki Ünvan: DOÇENT

  • BaseFood Sustainable exploitation of bioactive components from the Black Sea Area traditional foods Seventh Framework Programme FP7

    ARAŞTIRMA PROJESİ Tamamlandı

    Projedeki Görev: Araştırmacı

  • Development of a small scale smoke oven for poultry and fish products

    DİĞER Tamamlandı , 15000 TÜRK LİRASI
  • Eating habits of older aged people living in poor house in Turkey

    DİĞER Tamamlandı , 15000

    Projedeki Görev: Araştırmacı

Dersler

DönemDers AdıDiliSaat
2020-2021Intr to Gastronomy and Culinary Artsİngilizce2
2020-2021Graduation Projectİngilizce2
2020-2021Food Politics and Regulationsİngilizce3
2020-2021Intr. to Culinary Scienceİngilizce3
2020-2021Intr. to Culinary Science Lab.İngilizce6
2019-2020Food Systemsİngilizce3
2019-2020Intr. to Culinary Science Lab.İngilizce6
2019-2020Food Hygiene and Sanitationİngilizce3
2013-2014Food Hygiene and Sanitationİngilizce1
2013-2014I TO FOOD SCİENCEİngilizce3
2013-2014I TO FOOD SCİENCEİngilizce3
2013-2014BİTİRME PROJESİİngilizce3
2013-2014GIDA FORMULASYONLARI VE DUYUSAL ANALİZİngilizce6
2012-2013Food Hygiene and Sanitationİngilizce1
2012-2013I TO FOOD SCİENCEİngilizce3
2012-2013I TO FOOD SCİENCEİngilizce3
2012-2013BİTİRME PROJESİİngilizce3
2011-2012Food Hygiene and Sanitationİngilizce1
2011-2012I TO FOOD SCİENCEİngilizce3
2011-2012I TO FOOD SCİENCEİngilizce3
2011-2012GIDA FORMULASYONLARI VE DUYUSAL ANALİZİngilizce6
2010-2011Food Hygiene and Sanitationİngilizce1
2010-2011I TO FOOD SCİENCEİngilizce3
2010-2011BİTİRME PROJESİİngilizce3
2010-2011GIDA FORMULASYONLARI VE DUYUSAL ANALİZİngilizce6
2009-2010Food Hygiene and Sanitationİngilizce1
2009-2010I TO FOOD SCİENCEİngilizce3
2009-2010I TO FOOD SCİENCETürkçe3
2009-2010BİTİRME PROJESİİngilizce3
2009-2010GIDA FORMULASYONLARI VE DUYUSAL ANALİZİngilizce6
2009-2010BİOTRASPORTPHENOMENA 2İngilizce3
2008-2009Food Hygiene and Sanitationİngilizce1
2008-2009I TO FOOD SCİENCEİngilizce3
2008-2009GIDA FORMULASYONLARI VE DUYUSAL ANALİZİngilizce6
2007-2008Food Hygiene and Sanitationİngilizce1
2007-2008I TO FOOD SCİENCEİngilizce3
2007-2008I TO FOOD SCİENCEİngilizce3

DönemDers AdıDiliSaat
2020-2021Sürdürülebilir Gıda Üretimiİngilizce3
2020-2021Klasik Pişirme tekniklerine yenilikçi yaklaşımlarİngilizce3
Yönetilen Tezler

YılHazırlayan Ad SoyadTez AdıÜniversite
BusraAnalysis of changes in nutritional properties of traditional foods from cookbooks between 1960-2017: Boreks as a case.
GizemCookbooks as a source of information about changes in nutritional values, portion sizes, ingredients, and cooking techniques of traditional foods, 1950-2017: Traditional kebabs as a case.
KubraCookbooks as a reflection of changes in ingredients, cooking techniques, and nutritional values of traditional foods, 1950-2018: Traditional Turkish Halvas as a case.
Hasan KaanFailure Mode and Effect Analysis for the fermented beverage industry.
GozdenurCookbooks as a reflection of changes in ingredients, cooking techniques, and nutritional values of traditional foods, 1950-2018
AybukeCookbooks as a reflection of changes in ingredients, cooking techniques, and nutritional values of traditional foods, 1950-2018- Dolmas as a case
2010BİRDEMFailure mode and effect analysis for tarhana processingYeditepe Üniversitesi
2012LEVENT YASİNFailure mode and effect analysis (FMEA) for fermented dairy productsYeditepe Üniversitesi
2016DİLEKAntioxidant activity and inhibitory effects of black carrot against lipid oxidation in model food systems that are rich in mono and polysaturated fatty acidsYeditepe Üniversitesi
2016FEYZİYE SELENEffects of edible coating on phenolic content and lipid oxidation of olives during storageYeditepe Üniversitesi
2017MÜGEEffects of chitosan coating on moisture loss, microbial growth and lipid oxidation kinetics of minced anchovy meat during storageYeditepe Üniversitesi
2019BÜŞRAChanges in nutritional values of selected traditional foods in cookbooks between 1970 and 2018: BorekYeditepe Üniversitesi
2019GİZEMComparison of nutritional properties of traditional foods selected from popular cookbooks between 1950-2019: Case is traditonal kebabsYeditepe Üniversitesi
2019BÜŞRANutritional content of traditional foods from popular cookbooks between 1962-2018: Case is aşure, revani and güllaçYeditepe Üniversitesi
2019KÜBRA61 yıl içerisindeki geleneksel Türk helva tariflerinin kalori ve besin değerlerinin yemek kitaplarından analiziYeditepe Üniversitesi
2019AYBÜKEAnalysis of nutritional values of selected traditional foods from popular cookbooks between 1950–2017: Case is olive oil dishesYeditepe Üniversitesi
2019HASAN KAANFailure mode and effect analysis (FMEA) for production methods of traditional fermented beverages of TurkeyYeditepe Üniversitesi
2024YELİZModifying the visual-texture complexity of foods to direct consumers' attention toward more sustainable options: Turkish rice pudding 'sütlaç' as a caseYeditepe Üniversitesi
Patentler
  • Colyak hastalari icin bitkisel protein degeri yuksek tarhana uretimi TR 2012 10099B

    Patent Başvuru Sahipleri: Yeditepe Univ. Patent Buluş Sahipleri: Zehra Sibel Ozilgen,Dilek Ciftci,Nurece Yilmazer

    Patent SECTION A - HUMAN NECESSITIES
İdari Görevler
  • 2014
    Bölüm Başkanı

    YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ

  • 2008
    Bölüm Başkan Yardımcısı

    YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ

Üniversite Dışı Deneyim
  • ODTÜ

    Araştırma görevlisi

    1989 Diğer
  • Kaliforniya Üniversitesi

    Araştırmacı

    1991 Diğer
  • Massey Üniversitesi

    Araştırmacı

    1997 Diğer