Ana içeriğe atla

2. Uluslararası İstanbul Afet ve Acil Tıp Sempozyumu Gerçekleştirildi

Afetlerde Acil Müdahale Sempozyumda Ele Alındı

Yeditepe Üniversitesi’nin bu yıl ikincisini düzenlediği “Uluslararası İstanbul Afet ve Acil Tıp Sempozyumu”nda bir araya gelen AFAD ve UMKE yöneticileri ile alanının uzman isimleri, afet durumlarında acil müdahale ve afet öncesi hazırlığın önemine dikkat çekti.

Afetlerden önce ve sonrasında alınacak önlemlerle afet anlarında uygulanacak ilkyardım konularında farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen sempozyuma İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, AFAD ve UMKE yöneticileri ile çalışanları, Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl, öğretim üyeleri ve Yeditepe Üniversitesi Doğal Afetlerde Arama-Kurtarma Kulübü öğrencileri katıldı.

“Arama-Kurtarma Gönüllülük İşi”

Sempozyumun açılışında konuşan İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, özellikle 2002 yılından itibaren Türkiye’de alınan önlemlerin arttığına dikkat çekerek “Bu işlerde çalışan arkadaşlarımızın aslında hepsi birer kahraman çünkü bu iş gönüllülük esasına dayanıyor ve sevilerek yapılması gerekiyor” dedi.

2004 yılından bu yana hizmet veren Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi’nin (UMKE) faaliyetleri ve bugüne kadar katıldığı kurtarma operasyonları hakkında bilgi veren Afet ve Acil Müdahale Yönetimi Daire Başkanı Dr. Eray Çınar da, afetlerden korunmanın en önemli noktasının hazırlıktan geçtiğini ifade etti.

 

“En Önemli Başlık Farkındalık”

AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) Müdahale Daire Başkanı Abdülkadir Tezcan ise risk azaltmanın en önemli başlığının farkındalık olduğunu söyledi.

Yeditepe Üniversitesi’nde yaklaşık 43 öğrenci kulübü bulunduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl ise bu kulüplerin en önemlilerinden birinin Yeditepe Doğal Afet Kurtarma Kulübü (YUDAK) olduğunu, kulübün bugüne kadar 350’nin üzerinde can kurtardığını vurguladı.

YUDAK’ta görev alan öğrencilerden Alparslan Erişti de çeşitli kurumlardan eğitimlerini aldıklarını ve lisanlı olduklarını anlattı.

“Vatandaşlara da Eğitim Verilmeli”

Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Bölümü öğretim üyesi Dr. Mustafa Ferudun Çelikmen ise tıp eğitimi alanların afet tıbbı konusunda bilgilendirilmesi yanı sıra bu eğitimin vatandaşlara da verilmesi gerektiğini söyledi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Doğaç Niyazi Özüçelik ise uluslararası bir olay olduğu zaman Türkiye’nin yardım için ilk çağırılan ülkelerden biri olduğuna dikkat çekti.

Mısır’da göreve başlayan, yıllardır savaş bölgelerinde hekimlik görevini sürdüren ve son olarak 2 yıldır Dünya Sağlık Örgütü adına Gaziantep’teki Suriyelilerin sağlık sorunlarıyla ilgilenen Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Muhammed Elgazzar da Türkiye’de bu konuda çalışacak olmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Etkinliğin ikinci gününde YUDAK ve UMKE ekipleri arama-kurtarma tatbikatları yaptı.

Bazı Basın Yansımaları :www.hurriyet.com.tr , www.mynet.com , www.dha.com.tr