Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölümü ile Paderborn Üniversitesi Felsefe Bölümü Arasında Anlaşma İmzalandı

Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölümü ile Paderborn Üniversitesi Felsefe Bölümü arasında “Felsefe Tarihinde Kadın Felsefeciler” adlı ortak Yüksek Lisans Programı anlaşması Yeditepe Üniversitesi’nin ev sahipliğinde 9 Nisan 2015 tarihinde imzalandı. İki bölümün bu ortak Yüksek Lisans Programı, kadın felsefecilerin tarihine yönelik araştırmaya odaklanan dünyadaki ilk yüksek lisans programı olma özelliği taşıyor.

Anlaşmanın birinci ayağı 2014 yılı Aralık ayı içerisinde Paderborn Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, “2014 Türk-Alman Eğitim, Araştırma ve Yenileştirme Yılı” çerçevesinde gerçekleştirilmişti. Anlaşmanın Türkiye ayağıysa Yeditepe Üniversitesi’nin ev sahipliğinde 9 Nisan 2015 tarihinde Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya Bilim, Araştırma ve Yenileştirme Bakanı Svenja Schulze’nin yanı sıra birçok siyasetçi, bilim insanı ve gazeteciden oluşan delegasyonun katılımıyla gerçekleşti. Etkinlik ayrıca Yeditepe Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri tarafından da ilgiyle izlendi.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Saffet Babür, iki bölüm arasında oluşturulan bu özel programın kendi bölümlerinin eğitim anlayışına olan uygunluğunu, bölümde felsefe tarihinin genel akışının yanı sıra göz ardı edilmiş, gizli kalmış metinlere de odaklanıldığını, Klasik Dil eğitimine ve Türkçe felsefe diline katkı sunma konusundaki titizliklerini vurguladı.  Daha sonra Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurcan Baç üniversite olarak bu tip anlaşmalara verdikleri önemi ve bu bağlamda iki bölüm arasında yapılan bu anlaşmadan duydukları mutluluğu ifade etti. Alman bakan Svenja Schulze de konuşmasında böylesi ortak programların  hem akademik hem de sosyal olarak taşıdıkları öneme değindi ve bakanlık olarak böyle projeleri her zaman desteklediklerini belirtti. Ayrıca bir kadın olarak, özellikle kadın felsefecilere yoğunlaşan bir programın iki üniversite arasında oluşturulmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Son olarak Paderborn Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ruth Hagengruber “Kadın Felsefecilerin 2600 Yıllık Tarihi” başlıklı bir sunum yaparak felsefe tarihinde kadın felsefecilerin rolüne ve önemine değindi. Konuşmaların ardından etkinlik Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurcan Baç’ın iki üniversite arasındaki anlaşmayı imzalamasıyla sona erdi.