Ana içeriğe atla

Sağlıklı Mikrobiyata Alzheimer Riskini Düşürüyor

Sağlıklı Mikrobiyata Alzheimer Riskini Düşürüyor

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla hastalığa ilişkin bilgi veren Nöroloji Uzmanı Dr. Yüksel Dede, 60 yaşından sonra her 10 yılda bir Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin 2 kat artığına işaret etti. Uzm. Dr. Dede, sağlıklı bağırsak mikrobiyotasının bu riski düşürdüğünü gösteren çalışmalara dikkat çekti.

Dünyada ve Türkiye’de Alzheimer hastalığının yıkıcı etkilerini azaltmak ve hastalığın erken dönemde tespit edilmesi amacıyla 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü olarak belirlendi. Şu anda dünyada demans hastası sayısının 47 milyonu geçtiğini hatırlatan Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Yüksel Dede, 2050 yılında ise bu rakamın 130 milyonu geçeceğinin öngörüldüğünü söyledi. Konuyla ilgili farklı araştırmaların sürdüğünü anlatan Uzm. Dr. Yüksel Dede, son dönemlerde üzerinde çalışılan konulardan biri olan Alzheimer ve mikrobiyota ilişkisi konusunda önemli bilgiler verdi.

Azheimer’in kadın ya da erkek fark etmeksizin tüm toplumu etkileyen bir sorun olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Yüksel Dede “Kadınların yaşam beklentisi erkeklere göre daha yüksek olduğu için cinsiyet farkı özellikle 85 yaş üzerinde kendini gösteriyor. Bunun sonucu olarak 85 yaş üstü Alzheimer hasta popülasyonunda kadın oranı daha yüksek. Yaşa göre düzenlenmiş prevalansta yaklaşık olarak yüzde 5 ila 7 oranında Alzheimer hastalığı görülüyor” diye konuştu.

Haberin devamı www.yeditepehastanesi.com.tr web sitemizde…

Basın Yansımaları: oncevatan | cnnturk | cumhuriyet | sondakika | haberler | star | gazetevatan | sabah | timeturk