Müzik Terapisi dersi alan öğrencilerimizden Edirne ziyareti

Üniversitemizden Edirne Ziyareti

Müzik Terapisi dersi kapsamında Edirne’yi ziyaret eden öğrencilerimiz 2. Beyazıt Darüşiffası’nı görme şansı buldu. 16 Nisan Cumartesi, günübirlik gerçekleştirilen eğitim – kültür amaçlı gezide müziğin tedavi amaçla kullanıldığı döneme dair izleri yerinde görme şansı elde etti.

2. Beyazıt Darüşşifası

Rönesans devrinde ve hatta hastane tarihinde bir örneği daha olmayan Türk psikiyatrisi ve medeniyetinin eşsiz bir abidesi; müziğin, suyun ve tedavinin buluştuğu mekân olarak 1484 yılında Fatih Sultan Mehmet’ in oğlu Sultan 2. Bayezıt tarafından bizzat temeli atılan darüşşifa 1488 yılında tamamlanarak hizmete başlamış ve 400 yıl bu görevini sürdürmüştür.

Döneminin en önemli sağlık, sosyal ve eğitim kurumlarından biri olmasının yanında benzerlerine ancak 200 yıl sonra batı dünyasında rastlanır.

1653 yılında Edirne’ ye gelen Evliya Çelebi; “ haftada üç gün on sazendeden oluşan bir heyetin hastalara konser verdiğini, hastalara yalnız ilaç ve müzikle değil, güzel kokulu çiçeklerle rehabilitasyon yapıldığını “ söyler.

Bugün Trakya Üniversitesi bünyesinde “ Tıp Tarihi Müzesi “ olarak hizmet vermektedir.