Model Birleşmiş Milletler Yeditepe’de Toplanıyor

Türkiye’nin ilk Model Birleşmiş Milletler (MUN) Kulübü, Yeditepe Üniversitesi Model Birleşmiş Milletler Kulübü’nün organize ettiği Model Birleşmiş Milletler İstanbul Konferansı (MUNIST), 21-25 Ağustos tarihleri arasında yedinci kez Yeditepe Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek

Eğitim amaçlı oluşturulmuş, akademik nitelikli bir Birleşmiş Milletler simülasyonu olan MUN, dünya gençliğinin daha donanımlı yetişmesi, tartışan, soruşturan ve öğrenen nesiller yetiştirebilme vizyonu kapsamında çeşitli konferanslarda gençleri bir araya getiriyor. MUN konseptinde dizayn edilen ve içerisinde 12 komiteyi barındıran MUNIST’te de, ülkelerin, uluslararası organizasyonların ve dünyanın kaderini şekillendirmiş, şekillendiren veya şekillendirecek olan farklı konular ele alınıyor.

21 Ağustos’taki açılış seremonisinde NATO, Birleşmiş Milletler ve belli ülkelerin konsolosları ile milletvekillerini ağırlayacak olan konferansa, 17-25 yaş aralığında dünyanın çok sayıda ülkesinden toplam 400 delegenin katılması bekleniyor.

Model Birleşmiş Milletler İstanbul Konferansı (MUNIST) her seviyeden delegeye yönelik başlangıç, orta düzey ve ileri düzey komiteleri ile birlikte ayrıca düzenlenecek model mahkeme komitesi olan “Avrupa Adalet Divanı” ile göz dolduruyor. Konferansta delegeler; “Golda Meir Kabinesi” komitesi ile diplomatik oluşumları, “Rus-Japon Savaşı” ile geçmişte yaşanan savaş tansiyonunu ve “Genel Kurul Komitesi” ile de geçmişte imzalanan “Kyoto Protokolü” üzerinde tartışmalar gerçekleştirip tarihte daha önce yaşanmış olayları farklı bir biçimde tartışma ve dünyanın kaderini değiştirme şansını elde ediyor.

Konferansta ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Komitesi, günümüz dünyasında yaşanan terör olaylarını, Avrupa Konseyi Birleşik Krallık ile yollarını ayıran “Brexit” sürecini tartışacak, “Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı”, “Dünya Sağlık Örgütü” gibi komiteler ile de günümüzün problemlerine ışık tutmaya çalışıyor.

Dünya gençliğinin, kıtaların buluştuğu yerde buluşacağı etkinliğin Genel Direktörlüğünü Onuralp Acar üstleniyor. Ayrıntılı bilgi, konferansın başvurularının da devam ettiği resmi web sitesi “www.munist2017.org” adresinden alınabilir.

MUN Hakkında:

MUN platformu eğitim amaçlı oluşturulmuş, akademik nitelikli bir Birleşmiş Milletler simülasyonudur. MUN etkinliğinde öğrenciler diplomasinin, uluslararası ilişkilerin ve Birleşmiş Milletler’in işleyişini deneyimleme olanağına sahip olurlar. Bu etkinlik öğrencilere araştırma yapma, topluluk içerisinde konuşma yapma, müzakere etme, resmi yazı oluşturma gibi yetkinlikler kazandırmasının yanı sıra onların eleştirel düşünce, takım çalışması ve liderlik gibi kişisel özelliklerinin ön plana çıkmasını sağlar. MUN etkinliği katılımcıları delege unvanını alırlar. Temsil ettikleri ülkeleri yer aldıkları komitelerde resmi bir delege gibi temsil etme imkânına erişirler. Böylece delegeler, müzakere sürecinde adeta bir siyasi figür halini alırlar. Yaptıkları araştırmaları, hazırladıkları konuşmaları, planladıkları hedefleri toplantı gündemine taşıyarak topluluk içerisinde temsil ettikleri ülkenin konu hakkındaki politikasını birinci ağızdan savunurlar. Etkinliğin sonunda delegeler en iyi performans, en iyi delegasyon gibi dereceler elde edebilirler.