Kurumlararası Yatay Geçiş ile Başvuran Adaylar İçin İngilizce Yeterlilik Sınav Tarihi

Yatay Geçiş ile başvuran adaylar için;  İngilizce Yeterlilik Sınavı  09 Ağustos 2017 Çarşamba günü saat 09.30’da İngilizce Hazırlık Okulu Merkez Binasında (Rektörlük Binası) yapılacaktır.
**Sınava girecek adayların nüfus cüzdanlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ 2017-2018 ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI

LİSANS PROGRAMLARINA KURUMLARARASI YATAY GEÇİŞ BAŞVURUSUNDA BULUNAN ADAYLARIN YABANCI DİL BİLGİLERİNE İLİŞKİN DUYURU

GENEL NOT ORTALAMASINA GÖRE KURUMLARARASI YATAY GEÇİŞ

Yeditepe Üniversitesinde, adayların yatay geçiş başvurularının değerlendirme işlemlerine alınabilmesi için yukarıda belirtilen koşulların yanı sıra yabancı dil bilgilerinin yeterli olduğunu kanıtlamaları gerekmektedir.

İngilizcelerinin yeterli olduğunu kanıtlamak için adayların,

• üniversitenin eşdeğerliğini kabul ettiği TOEFL (computer based total 213; paper based total 550, ınternet based total 79) (Bu belgeler, alındıkları tarihten itibaren 2 yıl için geçerlidir.) veya
  • uluslararası nitelikte bir İngilizce sınav sonucu sunmayanların, Yeditepe Üniversitesi İngilizce Hazırlık Bölümü tarafından 9 Ağustos 2017 tarihinde düzenlenen İngilizce Yeterlik Sınavına girip başarılı olmaları gerekmektedir. Üniversitenin eşdeğerliğini kabul ettiği uluslararası nitelikteki sınava ilişkin olarak, sınavın hangi kurumlardan alındığı, sonuç belgelerinin ulaştırılması vb. koşullarla ilgili bilgiler için Yeditepe Üniversitesi İngilizce Hazırlık Okulu Koordinatörlüğüne başvurulması gerekmektedir.

Öğretim dili Almanca, Fransızca ve İtalyanca olan programlar için yukarıda sayılan koşullar, ilgili dillerin her biri için ayrıca belirlenir.

MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANLARINA GÖRE YATAY GEÇİŞ

Öğretim dili Türkçe olan bir programa kayıtlı olanlar ile Yeditepe Üniversitesinin hazırlık sınıfına veya ilgili programın birinci sınıfının ilk dönemine yatay geçiş yapacak olan adayların yukarıda belirtilen koşulların yanı sıra yabancı dil bilgilerinin yeterliğine de bakılacaktır.

İngilizce yeterliği için adayların,

• üniversitenin eşdeğerliğini kabul ettiği TOEFL (computer based total 213; paper based total 550, ınternet based total 79) sınavında başarılı olmaları (Bu belge, alındığı tarihten itibaren 2 yıl için geçerlidir.)

veya

• uluslararası nitelikte bir İngilizce sınav sonucu sunmayanların, Yeditepe Üniversitesi İngilizce Hazırlık Bölümü tarafından  9 Ağustos 2017 Çarşamba günü saat 09 :30’da düzenlenen İngilizce Yeterlik Sınavına girip başarılı olmaları

Yukarıdaki koşulları sağlayamayan hazırlık sınıfına veya ilgili programın birinci sınıfına yatay geçiş yapacak olan adayların programa başlayabilmeleri için İngilizce Hazırlık Programına devam etmeleri zorunludur.

Örneğin,

• Öğretim dili Türkçe olan (kayıtlı olunan programa yerleştirildiği yılın ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda Bk. 21* veya Bk. 46* koşulları bulunsa bile)  bir programdan
    •  birinci sınıfa yatay geçiş başvurusu yapanlar, yeterlik sınavına girecekler ve sınavda başarılı olamadıkları takdirde yabancı dil hazırlık programına devam edecekler,
    • ara sınıflara yatay geçiş başvurusu yapanlar, yeterlik sınavına girecekler ve sınavda başarılı olamadıkları takdirde yabancı dil hazırlık programına devam etme hakları olmadığı için başvuruları kabul edilmeyecektir.
  • Öğretim Dili İngilizce (kayıtlı olunan programa yerleştirildiği yılın ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda Bk. 21* veya 15*  ile Bk. 28* koşulu olan) veya  Öğretim Dili en az %30 İngilizce (kayıtlı olunan programa yerleştirildiği yılın ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda Bk. 21* veya 15*  ile  Bk. 86* koşulu olan) olanlar ile öğretim dili Türkçe olmasına karşın kayıtlı olunan programa yerleştirildiği yılın ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda Bk. 21 koşulu bulunup Türk Dili ve Edebiyatı programına başvuranlardan
    • hazırlık sınıfında okumakta olan ya da hazırlık sınıfını yeni bitirmiş olanlar, yeterlik sınavına girecekler ve sınavda başarılı olamadıkları takdirde yabancı dil hazırlık programına devam edeceklerdir.
    • ara sınıflara yatay geçiş başvurusunda bulunanların yabancı dil yeterlik sınavına girme zorunluluğu yoktur.

*    Bk. 15    Bir yıl süreli zorunlu İngilizce Hazırlık Programı uygulanır.  Hazırlık Sınıfı, öğretim süresi sütununda gösterilen yıllara dahil değildir. İngilizce Yeterlik Sınavını başaranlar doğrudan birinci sınıfa alınırlar. Öğrencilere, “Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.

Bk. 21    Bir yıl süreli zorunlu İngilizce Hazırlık Programı uygulanır, programın sonunda İngilizce Yeterlik Sınavını başaranların doğrudan birinci sınıfa kayıtları yapılır. İngilizce Hazırlık Sınıfı, öğretim süresi sütununda gösterilen yıllara dahil değildir. Üniversitece kabul edilen

1. ulusal ve/veya uluslararası yabancı dil sınavlarının birinden, yine üniversitece belirlenen düzeyde başarılı olduğunu belgeleyen,
  2. Üniversitece öğretim yılı başında yapılacak İngilizce Yeterlik Sınavında başarılı olanlardoğrudan birinci sınıfa alınırlar. Öğrencilere, “Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.

Bk. 28    Öğretim dili İngilizcedir.

Bk. 46    İsteyen öğrencilere kontenjan dahilinde bir yıl süreli İngilizce Hazırlık Programı uygulanır. Hazırlık programı süresi, öğretim süresi sütununda gösterilen yıllara dahil değildir.

Bk. 86    Bu programdaki öğretim dili en az %30 İngilizcedir.

Bk. 86    Bu programdaki öğretim dili en az %30 İngilizcedir.

Yatay  Geçiş İle İlgili Detaylı Bilgi Almak İçin Tıklayınız