İşletme Eğitimlerinde Uluslararası Deneyim Fırsatları

Deneme

Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Almanca Uluslararası İşletme Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Emine Şule Aydeniz ile aynı fakültenin İngilizce İşletme Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hatice Gaye Gencer, Habertürk televizyonunda yayınlanan Yolun Başındayken programında, Dr. Görkem İldaş'ın konuğu oldu.

Dünya genelinde 130 milyon civarında kişinin anadili veya ikinci dilinin Almanca olduğunu anımsatan Prof. Dr. Şule Aydeniz, Almancanın, Avrupa Birliği’nde birinci anadil olarak yer aldığını ve dünyanın birçok yerinde kabul edilen ve konuşulan bir dil olduğunu anımsattı. Aydeniz, Almancanın dünya genelinde ikinci bilim dili olduğunu vurguladı.

“Çokuluslu Firmalara Yönetici Yetiştiriyoruz”

Türkiye’de 8 bin civarında Alman veya Alman ortaklı firma bulunduğuna işaret eden Aydeniz, dolayısıyla Türkiye’de Almanca Uluslararası İşletme eğitimi almanın sektörde büyük avantaj sağladığını belirtti. Bölümde temel hedeflerinin çok uluslu firmalarda çalışacak ve kademe kademe ilerleyecek yöneticiler yetiştirmek olduğunu kaydeden Prof. Dr. Aydeniz, “Çok uluslu firmaları ele aldığımızda işleyişi, sistemi, kendi akışı ve kültürlerarası takım çalışmalarının çok farklı olduğunu görüyoruz. Biz, o nedenle müfredatımızda teorik eğitimin yanında vaka çalışmaları yapıyoruz. Öğrencilerimize, çokuluslu bir firmada çalışırken ihtiyacı olacak kültürel esnekliği kazandırmaya yönelik eğitim veriyoruz ve onların karar verme süreçlerinde aktif rol alacak şekilde gelişmelerini sağlamaya çalışıyoruz” dedi. Prof. Dr. Aydeniz, öğrencilere sundukları yurt içi ve yurt dışı staj olanaklarını da anlatarak öğrencilerin henüz staj sırasında iş teklifi aldıklarını ve mezun olduktan sonra da staj yaptıkları firmalarda çalışmaya devam ettiklerini anlattı. Alman Fachhochschule Kiel (FH) Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’yle çift diploma anlaşması olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aydeniz, “Öğrenci, ilk iki yıl Yeditepe Üniversitesi’nde ve sonraki iki yıl FH Kiel’de okuyor. Başarılı olduğu zaman her iki üniversiteden diploma alıyor” dile konuştu.

“İşletme Daima Revaçta Olacak”

Doç. Dr. Gaye Gencer de, İşletme Bölümü’nün daima revaçta bir bölüm olduğunu ve gelecekte de bu önemini koruyacağını kaydetti. İşletme Bölümü mezunu öğrencilerin 3 temel alanda da derslerini alarak uzmanlaştıklarına işaret eden Gencer, bu alanları “Yönetim ve organizasyon”, “Pazarlama ve üretim yönetimi” ile “Finansman ve muhasebe” şeklinde sıraladı. Doç. Dr. Gencer, “Her firma, bu üç alanda da faaliyet göstermek zorundadır. Her işletmenin ürettiği ürünü satıp pazarlayabilmesi için bu alanlarda güçlü çalışanlarının ve güçlü birimlerinin olması gerekiyor. O nedenle işletme bölümleri önümüzdeki 50 yılda da, 100 yılda da revaçta kalmaya devam edecek. Ve biz de günün değişen koşullarına öğrencilerimizi adapte edebilmek için eğitim programlarımızı sürekli güncelliyoruz” diye konuştu. İşletme Bölümü’ndeki Erasmus ve Exchange olanaklarından da söz eden Gencer, pandemi sürecinde öğrencilerin uzaktan staj yapabildiğini ve dördüncü sınıfta staj yaptıkları şirketlerde part-time çalışmaya devam ettiklerini anlattı. İşletme Bölümü’nün ABD’deki University of North Carolina Wilmington’la çift diploma programı bulunduğunu kaydeden Gencer, “Öğrenciler ilk iki sene üniversitemizde, sonraki iki sene ABD’de eğitim alıyorlar ve iki tane diplomayla mezun oluyorlar” dedi.

İzlemek için tıklayınız.