Her 10 Kiloluk Artışta, Uyku Apnesi Riski 2 Kat Artıyor!

50 yaş altındaki obez olmayan kişilerde uyku apnesi görülme sıklığı yüzde 1 ila 4 arasındayken obez olan kişilerde bu oran yüzde 30’ların üstüne çıktığına işaret eden Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Hakan Şilek, öte yandan vücutta her 10 kiloluk artışın da uyku apnesi riskini 2 kat artırabileceği uyarısında bulunuyor.

Son kırk yılda bütün dünyada obezite görülme sıklığında dramatik bir artış gözlendiğini söyleyen Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Hakan Şilek, “yıllardır bu artışın en önemli nedenlerini yüksek kalorili sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı olduğunu biliyorduk. Ancak yapılan farklı bilimsel çalışmalar gösteriyor ki obezite görülme sıklığı 50 yaş altı obez olmayan kişilerde yüzde 1-4 arasındadır. Obezite ile bu oran yüzde 30-40'a çıkmaktadır. Morbid obez hastalarda ise bu oran yüzde 50 ila 98 gibi oldukça yüksek seviyelere kadar çıkabilir. Uyku apnesi görülen kişilerde de karbonhidrat ağırlıklı beslenme eğilimi daha yüksek olduğu için obezite riski daha çok artıyor. Bu da bize obezitenin uyku apnesi için önemli bir risk faktörü olduğunu öte yandan uyku apnesi görülen kişilerin de obezite riskiyle karşı karşıya kalacağını gösteriyor. Yani obezite ve uyku apnesi arasında birbirini tetikleyici kısır bir döngü bulunuyor.”

Haberin devamı www.yeditepehastanesi.com.tr web sitemizde…

Basın Yansımaları: aksam.com | msn.com | hurriyet.com | star.com | odatv4.com | sabah.com | cnnturk.com | gazetevatan.com