“Amacımız Güvenli ve Etkin İlaçlar Geliştirmek”

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Soner Doğan ve aynı fakültenin Biyofizik Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Bilge Güvenç Tuna, Bloomberg HT’de yayınlanan Eğitim Merkezi programında, Turgut Özay’ın konuğu oldu.

Doç. Dr. Soner Doğan, aralıklı kalori kısıtlamasının sağlıklı yaşlanma üzerine olumlu etkisini ve hastalık oluşumunun önüne geçmesini konu alan araştırmalarını anlatarak bu süreçlerin moleküler mekanizmasını araştırdıklarını söyledi. Dr. Öğr. Üyesi Tuna da “Moleküler mekanizmayı anlayabilirsek buna yönelik ilaçlar geliştirebiliriz” dedi.

UNESCO ve L'Oréal tarafından düzenlenen "Bilim Kadınları için" ödülüne değer görülen, damar sertliğine karşı akıllı ilaç projesiyle ilgili bilgiler veren Tuna, “Bunun için nanoteknoloji ve ‘aptamer’ isimli küçük yapılı molekülleri kullanıyorum. Damar üzerinde hasarlı bölgeyi hedefleyebilen bir aptamer sentezledim. Amacımız güvenli ve etkin ilaçlar geliştirmek, hastalıklarla daha az dozda ilaçla, daha etkili biçimde mücadele edebilmek” diye konuştu.

İzlemek için tıklayınız.